اثر ضدباکتریایی عصاره ها و هیدرولیز آنزیمی Anodonta cygnea و Dreissena polymorpha

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPB-6-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم افتخاری

کارشناس ارشد زیست شناسی دریا، گروه زیست شناسی دریا، واحدلاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

اعظم مشفق

استادیار گروه زیست شناسی، واحدلاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

محبوبه سترکی

دانشیار گروه زیست شناسی، واحدایذه، دانشگاه آزاد اسلامی ، ایذه، ایران

چکیده

هدف این مطالعه، بررسی فعالیت ضدباکتریایی هیدرولیز آنزیمی و عصاره استخراج شده از دوکفه ای های Anodonta cygnea و Dreissena polymorpha بود. نمونه­های پودر شده قسمت های نرم بدن جانور برای تهیه عصاره­های متانولی، اتانولی، کلروفرمی و هیدرولیز آنزیمی آلکالاز مورد استفاده قرار گرفت. اثر ضدباکتریایی این عصاره­ها بر باکتری­های گرم منفی Proteus vulgaris و Klebsiella pneumoniae و گرم مثبت Enterococcus faecalis به روش انتشار دیسک و اندازه­گیری هاله عدم رشد، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره­ها تعیین شد. از نظر اندازه­گیری قطر هاله عدم رشد عصاره­ها و هیدرولیز آنزیمی، D. polymorpha اثر ضدباکتریایی قوی­تری در مقایسه با A. cygnea علیه باکتری­های P. vulgaris و K. pneumoniae نشان داد. هر چند که عصاره­های A. cygnea علیه E. faecalis موثرتر بود. با توجه به یافته­های پژوهش حاضر عصاره­ها و هیدرولیز آنزیمی دوکفه ای D. polymorpha اثرات ضدباکتریایی قوی­تری علیه باکتری های P. vulgaris و K. pneumoniae و عصاره­ها و هیدرولیز آنزیمی A. cygnea اثرات قوی­تری علیه باکتری E. faecalis نشان داد. خالص­سازی ترکیبات موثر عصاره­های مورد مطالعه و مکانیسم­های ضدباکتریایی آن ها در مطالعات آینده می­تواند به درک بهتر و بهینه­سازی عملکرد و استفاده از این ترکیبات طبیعی در مهار باکتری­های مذکور منجر شد.

کلیدواژه ها

دوکفه ای, ضدمیکروبی, MIC, Anodonta cygnea, Dreissena polymorpha

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.