کارآیی مواد زیست فعال تولیدی از باکتری Lactococcus lactis همراه با اسانس های گیاهی، نمک و اسید استیک جهت کنترل Listeria monocytogenes در مدل مایع و گوشت چرخ شده Hypophthalmichthys molitrix

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPB-4-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی اجاق

دانشیار گروه شیلات، دانشکده شیلات و منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

اسماعیل عبداله زاده

دکتری فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

بهاره شعبانپور

استاد گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

معظمه کردجزی

استادیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

رویا خسروی قلعه

کارشناس ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

استفاده از تکنولوژی نگهداری زیستی به کاهش استفاده از نگهدارنده های شیمیایی برای تولید غذاهای طبیعی با حفظ خواص ارگانولپتیکی کمک می­کند. در این پژوهش، تغییرات میکروبی و کیفیت حسی گوشت چرخ شده ماهی فیتوفاگ تحت تاثیر اسانس­های مرزنجوش، پونه کوهی و شوید، نایسین و اسید استیک طی نگهداری در یخچال به مدت ۱۲ روز مورد بررسی قرار گرفتند. تیمار­بندی­ها شامل تیمار شاهد، گوشت تلقیح شده با اسانس­های پونه کوهی، مرزنجوش و شوید در غلظت­های ۲/۰، ۴/۰، ۶/۰، ۸/۰ و ۱ درصد، نمک، نایسین و تیمارهای ترکیبی (مرزنجوش- پونه کوهی، پونه کوهی- اسید استیک و مرزنجوش- اسید استیک) بودند. با توجه به نتایج، مرزنجوش بیشترین قطر هاله عدم رشد و تاثیر را روی Listeria monocytogenes از خود نشان داد. همچنین میزان MIC این اسانس μL/mL۵/۲ و MBC در حد μL/mL۷۵/۳ گزارش شد. شاخص حسی کلیه نمونه­ها طی نگهداری، کاهش پیدا کردند که در نمونه شاهد بیشتر از نمونه­های تیمار شده با اسانس بود. در آزمایش کدورت­سنجی، اثر تیمار و زمان معنی دار بود و همه تیمارها نسبت به شاهد تفاوت معنی­داری نشان دادند. کمترین کدورت مربوط به اسید استیک و بیشترین کدورت مربوط به تیمار شاهد بود. بنابراین، کاربرد توام نایسین با اسانس­های گیاهی برای تامین ایمنی غذایی، مطلوب و مناسب است.

کلیدواژه ها

Lactococcus lactis, Listeria monocytogene, اسانس های گیاهی, فیتوفاگ, خواص ضدمیکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.