ارتباط بین وضعیت اقتصادی و دیابت در شهرکرد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنگره پژوهشی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
  • کد COI اختصاصی: HUMS05_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه سنجری

کمیته تحقیقات دانشجویی ، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران

هادی رئیسی شهرکی

مرکز تحقیقات مدسازی در سلامت ، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

مقدمه : در طول دو دهه گذشته ، نابرابری های اقتصادی و نقش متغیرهای مرتبط با اقتصاد و ثروت در میرایی و بروز طیف وسیعی از بیماری ها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است . هدف از انجام این مطالعه ، بررسی ارتباط بین وضعیت اقتصادی و بیماری های غیر واگیر شایع در شهرکرد بود.مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه مقطعی در سال ۱۴۰۲ و با استفاده از اطلاعات فاز اولیه مطالعه کوهورت سلامت و بیماریهای غیرواگیر شهرکرد به حجم نمونه ۷۰۳۴ نفر انجام شد. بمنظور تعیین وضعیت اقتصادی از روش خوشه بندی حول مدوئید استفاده شد که علاوه بر متغیرهای کمی ، امکان استفاده از متغیرهای کیفی را نیز دارد. جهت تعیین وضعیت اقتصادی از متغیر های متراژ خانه ، تعداد اتاق ها، سفر های بین المللی و سفر های داخلی ، دسترسی به فریزر، جاروبرقی ، کامپیوتر و خودرو شخصی استفاده شد. تعداد خوشه های بهینه توسط پکیج NbClust برابر با عدد ۲ تعیین و خوشه بندی حول مدوئید توسط پکیج kmed در نرم افزار R ۴.۲.۱ انجام شدیافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه برابر با ۲۷/۹± ۳۶/۴۹ سال بود. با توجه به اینکه عدد دو توسط اکثر شاخصهای تعیین تعداد خوشه پیشنهاد شد، تعداد خوشه بهینه برابر با دو در نظر گرفته شد که ۲۹۹۱ نفر در خوشه نخست و ۴۰۴۳ نفر در خوشه دوم قرار گرفتند. نسبت زنان (۹/۵۲ در مقابل ۹/۴۷ درصد) و نسبت افراد دارای تحصیلات لیسانس و بالاتر (۹/۲۴ در مقابل ۸/۲۲ درصد) در خوشه اول بیشتر از خوشه دوم بود. برخورداری از لپتاپ در خوشه اول ۴/۷۸% و در خوشه دوم برابر با ۷/۷۰% بود (پی مقدار > ۰۰۱/۰). برخورداری از خودرو شخصی در خوشه اول بطور معنی داری بیشتر از خوشه دوم بود (۶/۸۸% در مقابل ۳/۸۲%، پی مقدار > ۰۰۱/۰). میانه متراژ خانه و تعداد اتاق ها در خوشه اول بترتیب برابر با ۱۶۰ و ۳ و در خوشه دوم برابر با ۱۰۰ و ۲ بود (پی مقدار > ۰۰۱/۰). بنابراین با توجه به متغیرهای هشت گانه تحت بررسی ، خوشه اول بعنوان خوشه افراد با وضعیت اقتصادی مطلوب و خوشه دوم تحت عنوان خوشه افراد با وضعیت اقتصادی متوسط نامگذاری شد. فراوانی نسبی نسبت ابتلاء به دیابت (۸/۱۲% در مقابل ۱/۹%) بود.نتیجه گیری : یافته های این مطالعه حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین اکثر بیماری های غیرواگیر و وضعیت اقتصادی شرکت کنندگان بود. انجام مطالعات طولی بمنظور بررسی وجود رابطه علی در این زمینه ضروری بنظر می رسد.

کلیدواژه ها

دیابت ، خوشه بندی حول مدوئید، وضعیت اقتصادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.