پیشگیری از خودکشی در دختران نوجوان: مروری روایتی بر دانش فعلی پیرامون عوامل خطر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنگره پژوهشی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
  • کد COI اختصاصی: HUMS05_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مظهری

دانشجوی کارشناسی پرستاری ، گروه پرستاری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد بندرعباس، ایران

شیلان عزیزی

دکتری تخصصی پرستاری ، گروه پرستاری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد بندرعباس، ایران

هانیه نظری

دانشجوی کارشناسی پرستاری ، گروه پرستاری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد بندرعباس، ایران

فاطمه ساداتی

دانشجوی کارشناسی پرستاری ، گروه پرستاری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد بندرعباس، ایران

علی رحیمی

دانشجوی کارشناسی پرستاری ، گروه پرستاری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد بندرعباس، ایران

چکیده

مقدمه : خودکشی یکی از سه علت اصلی مرگ و میر نوجوانان است و این مسئله یک نگرانی عمده برای سلامت عمومی در سطح جهانی است . تحولات جسمانی و روانشناختی افراد در این دوره منجر به برخی نوسانات و آسیب پذیری های خلقی برای آنان می شود. با توجه به نقش کلیدی دختران در سلامت خانواده و جامعه و اهمیت گذر سالم از این مرحله اهمیت پرداختن به این موضوع دوچندان شده است . هدف از این پژوهش بررسی عوامل ، موثر برخودکشی در دختران سن بلوغ است .روش: در این مرور روایتی ، با جستجو درپایگاههای Web of Science ، Science Direct، SID، PubMed، Wileyو استفاده از کلیدواژههای خودکشی ، دختران، بلوغ، نوجوان با اعمال فیلتر همه انواع مقالات و زبان فارسی و انگلیسی ، بازه زمانی ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳ و و عملگرهای و، یا، غیر از، تعداد ۱۲۴ مقاله یافت شد. طی چند مرحله ، شامل حذف عناوین تکراری ، عناوین و محتوای غیرمرتبط با هدف و بازخوانی بیشتر، نگارش مقاله از میان ۴۲ مقاله انجام گرفت .یافته ها: تغییرات هورمونی در بلوغ، تاثیر قابل توجهی بر سازماندهی و توسعه سیستم های مغزی دارد. بلوغ زمان آسیب پذیری برای نوجوانان جهت تغییراتی در مغز و عزت نفس شده و شانس خودکشی را افزایش می دهد. بیشتر موارد خودکشی در نوجوانان با یک یا چند اختلال روانی همچون اسکیزوفرنی ، افسردگی ، دوقطبی ، اضطراب و بی اشتهایی عصبی همراه است . دختران ممکن است بر اثر بلوغ زودرس، شروع قاعدگی ، قاعدگی های نامنظم و حتی دیسمنوره دست به خودکشی بزنند. در این میان نمی توان سرعت مدرنیزاسیون، تغییر سبک های هویتی ، تاثیر محیط و اثر فضای مجازی را نادیده گرفت . اینترنت با ارائه راهکارهای اقدام به خودکشی و مزاحمت های سایبری در گرایش به خودکشی موثرند. خودکشی ناموفق ، سومصرف مواد، مصرف الکل و داشتن دوستان دارای سابقه خودکشی ، احتمال اقدام قطعی در آینده را بیشتر می کند. خانواده پدرسالار، خانواده دارای سابقه خودکشی ، جدایی والدین و اعتیاد آنها از عوامل خانوادگی مشدد اقدام به خودکشی می باشند.نتیجه گیری : با توجه به اینکه دختران امروز، مادران فردا به شمار می روند و به نوعی آینده جامعه به آنها گره خورده، اهمیت پرداختن به آسیب های اجتماعی و معضلات آنها بسیار بالاست . خانواده به عنوان کوچکترین و اصلی ترین هسته تربیتی ، وظیفه توجه ، آموزش و حمایت همه جانبه از دختران را بر عهده دارد. امید است مسئولین فرهنگی و پژوهشگران حوزه سلامت جامعه بیشتر بر این موضوع حیاتی سرمایه گذاری کنند.

کلیدواژه ها

خودکشی ، دختران، بلوغ ، نوجوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.