تولید و ارزیابی رده سلولی اپیتلیالی شکل از بافت باله ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPB-2-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاوه نوروزی

محمدرضا کلباسی

پروانه فرزانه

سیدابوالحسن شاهزاده فاضلی

مریم فرقدان

احمد نسیمیان

مهرناز ایزدپناه

سپیده آشوری موثق

شیوا محمدی

زهرا مرادمند

منصوره فرهنگ نیا

چکیده

امروزه کشت سلول ابزار بسیار مفیدی برای پاسخ به بسیاری از سوالات در زمینه­ی زیست شناسی محسوب می­شود و کاربرد رده­های سلولی روز به روز در حال افزایش است. در این مطالعه تولید کشت اولیه و Cell line ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) مورد بررسی قرار گرفت و دو روش کشت اولیه Explant و روش جداسازی آنزیمی به کمک آنزیم تریپسین به منظور تولید کشت اولیه استفاده شد. مهاجرت سلول از باله های سینه­ای، پشتی، دمی و مخرجی در روش Explant با یکدیگر مقایسه شد. تاثیر مدت زمان­های مختلف تماس با تریپسین بر روی سلول­ها با یکدیگر مقایسه شد. محیط کشت Leibovitz’s L-۱۵ به همراه %۲۰ FBS و %۱ Pen-Strep استفاده شد. به منظور ارزیابی رده تولید شده، از سلول­ها کاریوتیپ تهیه شد و در نهایت این سلول­ها با کمک DMSO فریز شدند و به دمای C˚۱۹۶- منتقل شدند. محاسبات کارایی کشت بافت نشان داد که باله سینه­ای با میانگین %۳۱/۷۱ بهترین باله به منظور تولید رده سلولی از این ماهی است. در مقایسه کلی بین روش­های کشت اولیه، در روش جداسازی آنزیمی با آنزیم تریپسین نسبت به روش Explant، سلول­های زنده بیش تری حاصل شد. عدد کروموزومی سلول­ها ۸۰=n۲ بود و درصد زنده­مانی بعد از گذشت یک ماه در ازت مایع  %۴/۸۴ بود . با توجه به اینکه این سلول­ها تا ۲۲ نوبت پاساژ و انجماد و ذوب متوالی، از قابلیت رشد خوبی برخوردار بوده­اند، از آن ها می توان در مطالعات مختلف استفاده کرد. این سلول­ها به عنوان  اولین رده سلولی Cell Strain) ) از آبزیان تولید شده در کشور در بانک سلول های جانوری مرکز ذخائر ژنتیکی و زیستی ایران (IBRC) با کدهای CS۲-۱، CS۲-۲ و CSe و شماره دستیابی ۳-IBRC C۱۰۱۹۰ نگهداری می شود.

کلیدواژه ها

Caspian Salmon, Primary culture, Epithelial Cell Line

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.