مرور انتقادی نظریه رفتار برنامه ریزی شده آجزن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشهای مدیریت عمومی، دوره: 16، شماره: 62
  • کد COI اختصاصی: JR_MR-16-62_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی تقوی

دانشجوی دکتری، مدیریت فناوری اطلاعات، دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

یعقوب مهارتی

دانشیار گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

درک عواملی که موجب پذیرش یک فناوری می ­شوند و ایجاد شرایطی که تحت آن، فناوری­های اطلاعاتی مورد نظر پذیرفته شود از پژوهش های مهم در زمینه فناوری اطلاعات است. نظریه رفتار برنامه ریزی شده از مهم­ترین و مشهورترین نظریات پذیرش فناوری است به گونه ­ای که تاکنون بیش از ۲۰۰۰ مقاله معتبر با مدل پذیرش فناوری نگارش شده است و بیش از ۳۰۰ هزار ارجاع به مقالات TPB آجزن وجود دارد. نکته مهم که در غالب مقالات مرتبط وجود دارد این است که اکثر آن­ها بدون شناخت کافی از ابعاد، متغیرها، روش­ شناسی و حتی مقاله مرجع TPB و انتقادات وارد بر این نظریه، از مدل مربوطه استفاده می­ کنند. در این مقاله ابتدا مبانی نظری TRA و انتقادات وارد به آن که موجب ظهور نظریه TPB گردیده است و سپس درباره نظریه TPB آجزن و فیشبن بحث گردیده است. سپس این نظریه با روش نقد محتوایی و با ابزار جمع ­آوری مطالعات کتابخانه ­ای و مقالات و وب­سایت­های مرتبط، به بررسی تفصیلی نظریه رفتار برنامه ­ریزی آجزن پرداخته شد. بیشترین بررسی این تحقیق درباره قصد و رابطه بین قصد و رفتار است که دلایلی برای خدشه وارد کردن به این رابطه بیان شده است. فرهنگ و اثر اطلاعات و دانش جدید، مفاهیم دیگری است که به تفصیل به آن پرداخته شده است. در نهایت پیشنهاداتی برای این نظریه و محققان آینده و هم­چنین چالش ­های نقد نظریه آمده است.

کلیدواژه ها

نظریه رفتار برنامه ریزی شده, پذیرش فناوری, قصد رفتاری, نقد نظریه, فرهنگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.