بررسی اثر روش و مرحله کاربرد ریزمغذی های روی و آهن بر ویژگی های خوشه و عملکرد میوه انگور یاقوتی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 54، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-54-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 31
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور فاضلی رستم پور

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زابل، ایران

چکیده

کمبود روی و آهن در خاک های منطقه سیستان، عدم مصرف کودهای ریزمغذی توسط باغداران و عملکرد پایین انگور یاقوتی بعنوان زودرس ترین رقم انگور در ایران ازجمله مشکلات پیش روی تولید این محصول است.این آزمایش بصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و طی سه سال در ایستگاه تحقیقات زهک در استان سیستان و بلوچستان انجام شد. فاکتور اول آزمایش عبارت بود از روش کوددهی شامل ۱- شاهد (Fm۱) ۲- محلول پاشی عناصر روی و آهن (Fm۲) ۳- چالکود عناصر روی و آهن (Fm۳) ۴- چالکود عناصر روی و آهن + محلول پاشی عناصر روی و آهن (Fm۴)  و فاکتور دوم عبارت بود از مرحله کوددهی شامل ۱-تورم جوانه ها (Fs۱) ۲- ظهور خوشه (Fs۲) ۳- تغییر رنگ خوشه (Fs۳) ۴- خزان (Fs۴). غلظت عناصر آهن و روی میوه در تیمار Fm۴×Fs۳ نسبت به شاهد بترتیب به میزان ۳/۲۱ و ۷/۳۰ درصد افزایش یافت. صفات طول خوشه، عرض خوشه و قطر حبه در تیمار Fm۴×Fs۲ نسبت به شاهد بترتیب به میزان ۱۹، ۳/۱۶ و ۲۳ درصد افزایش یافت. همچنین صفات وزن حبه، تعداد حبه در خوشه، وزن خوشه، تعداد خوشه در تاک و عملکرد در تیمار Fm۴×Fs۱ نسبت به شاهد بترتیب به میزان ۷/۱۵، ۱۸، ۵/۱۸، ۵/۱۹ و ۱۹ درصد افزایش یافت. صفات اندازه گیری شده، به ترتیب در سال سوم نسبت به سال دوم و در سال دوم نسبت به سال اول افزایش یافت. باتوجه به نقش مثبت عناصر روی و آهن در بهبود خصوصیات میوه و عملکرد، کود دهی انگور یاقوتی به روش ترکیبی چالکود و محلول پاشی روی و آهن، با افزایش ۱۹ درصدی عملکرد، توصیه می شود.

کلیدواژه ها

تعداد حبه در خوشه, تعداد خوشه در تاک, طول و عرض خوشه, وزن حبه, وزن خوشه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.