تعدیل H۲O۲ تولید شده گیاه گندم با استفاده از Pseudomonas fluorescens UTPf۲۹۸ در شرایط بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه Fusarium pseudograminearum

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه دانش گیاه پزشکی ایران، دوره: 54، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPPS-54-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 24
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر محمدی فشارکی

گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

کیوان بهبودی

گروه گیاهپزشکی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

مجید طالبی

گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان. اصفهان. ایران

چکیده

پوسیدگی طوقه و ریشه ناشی از قارچ Fusarium pseudograminearum یکی از عوامل محدود کننده رشد در کشت گندم است. این بیماری معمولا با قهوه ای شدن کلئوپتیل، غلاف های برگ های تحتانی، ساقه های مجاور و گره ها همراه است. برای مقابله با این بیماری، راهکارهای مختلفی از جمله کاربرد باکتری های افزایش دهنده رشد گیاه به کار گرفته شده است. در این پژوهش جدایه باکتری Pseudomonas fluorescens UTPf۲۹۸ از خاک های آلوده به این بیماری در شهرستان اندیمشک جداسازی و شناسایی شد. این جدایه توانست میزان اتیلن گیاهی را از nmol/g  ۳۰ به nmol/g ۲۰ کاهش دهد. در نتیجه کاهش میزان اتیلن، میزان پراکسید هیدروژن که نماینده ای از اکسیژن فعال در این پژوهش بود، از µM/g FW ۴۵ در نمونه شاهد تا µM/g FW ۲۷ در نمونه تلقیح شده با باکتری کاهش یافت. خسارت ناشی از عامل پوسیدگی طوقه (شدت بیماری زایی) به طور چشمگیری از درجه ۴ در شاهد به درجه ۲ کاهش یافت. نتایج این پژوهش بیان می کند که تلقیح بذر با جدایه باکتری یاده شده، علاوه بر کنترل بیماری سبب کاهش اتیلن و پراکسید هیدروژن و در نهایت، شدت بیماری زایی در گندم شده است. همچنین این باکتری با اثر گذاری بر رشد گیاه باعث تقویت گیاه گندم و افزایش سبزینگی آن شد.

کلیدواژه ها

اکسیژن فعال, تنش زیستی, شدت بیماری زایی, کود زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.