کنترل رهاسازی کودهای پرمصرف ازت، فسفر و پتاسیم با استفاده از هیدروژل های مبتنی بر نانوساختار رسی سپیولایت و نشاسته

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-16-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم فیاضی

Department of Environment, Institute of Science and High Technology and Environmental Sciences, Graduate University of Advanced Technology, Kerman, Iran

چکیده

زمینه و هدف: ظهور فناوری نانو و بکارگیری مواد نانومقیاس امکان بهره گیری از کاربردهای بالقوه و بدیع این فناوری در عرصه های مختلف کشاورزی را فراهم آورده است. لذا هدف از این مطالعه، ساخت کود کندرهش برای عناصر غذایی پرمصرف مانند ازت، فسفر و پتاسیم (NPK) بوسیله هیدروژل­ های مبتنی بر نانوساختار رسی سپیولایت (Sep) و نشاسته (S) است. روش بررسی: در این مطالعه، از روش بازدارندگی فیزیکی برای کنترل رهایش عناصر غذایی پر مصرف کود استفاده شده است. بدین منظور مقادیر مناسبی از نمک NPK در ساختار هیدروژل­ های Sep-S قرار گرفت. سپس میزان رهایش عناصر غذایی بوسیله شویش ستونی و اندازه ­گیری هدایت محلول خارج شده از ستون مورد بررسی قرار گرفت. یافته ­ها: پروفایل شستشوی کود NPK تنها نشان می دهد که نمک ­ها به سرعت از انتهای ستون خارج می­ شوند و هدایت محلول انتهای ستون در شستشوی اول پس از صرف mL ۲۵۰ آب به حدود µS/cm ۱۲۰۰۰ می رسد. در مقابل پروفایل شستشوی کود کندرهش حاوی نمک ­های NPK نشان می­ دهد که پروفایل رهاسازی کود در ۴ مرتبه شستشو با حجم یکسان تقریبا مشابه (محدوده µS/cm ۱۴۰۰ تا µS/cm ۲۳۰۰) است. نتایج نشان می­ دهد که قرارگیری نمک کودها در داخل هیدروژل­ های پیشنهادی منجر به رهاسازی آهسته عناصر غذایی پرمصرف می­ شود. نتیجه ­گیری: انتشار مواد مغذی از ساختار کود کندرهش مبتنی بر هیدروژل­ های Sep-S دارای تاخیر بوده که برای جلوگیری از انتشار بیش از حد عناصر غذایی، به حداقل رسیدن اثرات منفی زیست محیطی و مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی حیاتی است. همچنین، مواد استفاده شده برای ساخت کود کندرهش دارای هزینه نسبتا پایینی هستند.

کلیدواژه ها

Hydrogels, Slow-release fertilizer, Sepiolite, Soil nutrients, Starch, هیدروژل, کود کندرهش, سپیولایت, عناصر مغذی خاک, نشاسته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.