ارزیابی مالی تولید زعفران در شرایط کنترل شده در استان مازندران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زراعت و فناوری زعفران، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SAFRON-11-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه شیرزادی لسکوکلایه

استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

محمد بهادری

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، گروه مهندسی اقتصاد کشاورزی دانشکده مهندسی زراعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

عباس جلالی

دانش آموخته دکتری اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

علیجان سالاریان

پژوهشگر پژوهشکده زعفران، دانشگاه تربت حیدریه، ایران

چکیده

در این مطالعه به منظور تعیین اندازه اقتصادی تولید زعفران در شرایط کنترل شده در استان مازندران از تحلیل فایده-هزینه و روشهای ارزش حال خالص، نسبت فایده-هزینه، نرخ بازده داخلی و دوره بازگشت سرمایه استفاده شد. به منظور محاسبه شاخصهای مالی تولید زعفران در محیطهای کنترل شده، اطلاعات به روش میدانی و از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه رو در رو با متخصصین و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران و استعلام هزینه­های ثابت، متغیر و همچنین درآمد حاصل از احداث محیطهای کنترل شده تولید زعفران (فضاهایی به مساحت ۲۰۰ مترمربع، ۱۰۰۰ مترمربع و ۵۰۰۰ متر مربع) از مراکز خدمات کشاورزی به دست آمد. اطلاعات جمع­آوری شده، به وسیله نرم افزار COMFAR، نسخه ۳.۳ مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت و نتایج حاصل از آن اعم از شاخصهای مالی و تحلیل حساسیت آنها تحت سناریوهای مختلف ارائه شد. نتایج حاکی از آن است که با در نظر گرفتن نرخ تنزیل ۱۸% و تورم ۰۶/۳۵% ، طی دوره زمانی هفت ساله (یک سال ساخت و شش سال بهرهبرداری)، احداث واحد تولید زعفران در زمینی به مساحت ۲۰۰ متر مربع از نظر مالی توجیهناپذیر و در زمینهایی به مساحت ۱۰۰۰ و ۵۰۰۰ متر مربع با نرخ بازده داخلی ۸۵/۳۶ % و ۹۹/۵۳ % توجیهپذیر است. بر اساس آزمون رتبهای پروژهها، با افزایش زمین جهت احداث فضایی تحت کنترل جهت تولید زعفران سودآوری مالی طرح افزایش مییابد. همچنین با توجه به نتایج حاصل از تحلیل حساسیت مشخص گردید که افزایش درآمد فروش محصول نسبت به کاهش هزینههای ثابت و متغیر تاثیر بیشتری در سودآوری طرح دارد و میتوان با اقداماتی نظیر افزایش تولید، بازاریابی موثر و بهبود کیفیت محصول جهت افزایش سودآوری گام مثبتی برداشت.

کلیدواژه ها

ارزش حال خالص, تحلیل حساسیت, دوره بازگشت سرمایه, نرخ بازده داخلی, نسبت فایده-هزینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.