ارزیابی ویژگیهای آنتی اکسیدانی عصاره حاصل از برگ و سرشاخه مرزنجوش(Origanum majorana L)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی مطالعات میان رشته ای در صنایع غذایی و علوم تغذیه ایران
- کد COI اختصاصی: ICFBCNF07_019
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 227
نویسندگان
کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و مهندسی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و مهندسی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و مهندسی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
چکیده
امروزه جوامع به دنبال جایگزینی منابع طبیعی بهجای ترکیبات شیمیایی هستند. و استفاده از مواد شیمیایی در حال محدود شدن است. ازاینرو در مطالعه حاضر تاثیر آنتی اکسیدانی عصاره سرشاخه و برگ گیاه مرزنجوش گونه origanum Majorana.L موردبررسی قرار گرفت. برای شناسایی ترکیبات عصاره پس از عصاره گیری به روش پرکولاسیون از دستگاه کروماتوگرافی گازی استفاده گردید. جهت بررسی اثر آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی سرشاخه و برگ مرزنجوش به دو روش فراصوت و سوکسله استخراج گردید، سپس میزان فنل تام و قدرت مهار رادیکال آزاد مورداندازه گیری قرار گرفت. بر اساس نتایج بهدستآمده از GC/MS مهمترین ترکیبات مشترک در هر دو عصاره برگ و سرشاخه، شامل گاما ترپینن، هیدروکوئینون،-۲ متوکسی--۴ وینیل فنل، سیکلوهپتا سیلوکسان-تترا دکا متیل، نئوفیتادین، گوانوزین و الائیدیک اسید میباشند که درصد هر ترکیب در هر نوع از عصاره متفاوت است این ترکیبات در برگ مرزنجوش دارای درصد بالاتری هستند. همچنین نتایج نشان داد غلظتی از عصاره که در آن غلظت % ۵۰ رادیکال آزاد DPPH احیا میشود IC۵۰ برای عصاره های برگ و سرشاخه فراصوت۰/۱۸ mg/ml و برای عصاره برگ و سرشاخه سوکسله ۰/۲ mg/ml به دست آمد. بیشترین مقدار ترکیبات فنولیک در عصاره برگ فراصوت (۲۰۱/۵) و کمترین مقدار در عصاره سرشاخه سوکسله ( (۱۴۸/۷ میلیگرم گالیک اسید در ۱۰۰۰ گرم برگ و سرشاخه مرزنجوش بود. بهطورکلی فراصوت در مقایسه با سوکسله بازدهی استخراج بالاتری را دارا است و عصاره برگ تاثیر بیشتری نسبت به عصاره سرشاخه از خود نشان داده است.کلیدواژه ها
مرزنجوش، آنتی اکسیدانی، فراصوت، سوکسله، عصاره گیریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.