بررسی بلاء از دیدگاه فقه اسلامی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی نوآوری، رشد و توسعه در مدیریت، حسابداری و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: ICIMAH01_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سهرابی راد

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی

پرویز مرادقلی

استادیار، گروه حقوق ، دانشکده حقوق و علوم سیاسی ،واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران

چکیده

بلا در فقه اسلام به عنوان یکی از مسائل مهم مورد توجه قرار گرفته است. بلا به معنای هرگونه مشکل، مصیبت یا آفتی است کهبرای انسان به وقوع میپیوندد. از دیدگاه اسلام، بلا یکی از راههای آزمون و امتحان انسانها است که به منظور تقویت ایمان و صبر وایستادگی در برابر مشکلات و مصیبت ها مورد استفاده قرار می گیرد. قرآن کریم و احادیث پیامبر اسلام نیز به اهمیت بلا و تاثیر آنبر روحیه انسانها اشاره دارند. در قرآن آیه ی ۱۵۵ سوره بقره آمده است: "ولنبلونکم بشیء من الخوف والجوع ونقص من الاموالوالانفس والثمرات وبشر الصابرین". این آیه نشان دهنده این است که خداوند انسانها را به منظور آزمایش و امتحان، با مشکلات ومصیبت های مختلف مواجه می کند. از سوی دیگر، پیامبر اسلام نیز فرموده اند: "عجبا لامر المومن ان امره کله خیر؛ ولیس ذلکلاحد الا للمومن؛ ان اصابته سراء شکر فکان خیرا له؛ وان اصابته ضراء صبر فکان خیرا له" که به این معناست که خداوند هر چهبرای مومن بهتر است و برای او خیر است، برای هیچ کس دیگری خیر نیست. بنابراین، بلا از دیدگاه اسلامی به عنوان یکی از وسایلتقویت ایمان، امتحان صبر و ایستادگی و تقویت روحیه مومنان مورد توجه قرار گرفته و به عنوان یک فرصت برای پیشرفت و تحولدر زندگی انسانها تلقی میشود. بلا یکی از موضوعات مهمی است که در اسلام و فقه اسلامی به آن توجه ویژهای شده است. بلا بهمعنای هرگونه مصیبت، مشکل، یا آزمایشی است که برای انسان به وجود میآید. اسلام به این مسئله توجه ویژهای دارد و راهکارهایمختلفی برای مواجهه با بلا ارائه کرده است.

کلیدواژه ها

بلاء، آزمایش الهی، آزمایش، امتحان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.