تحلیل محتوای کتاب های درسی فیزیک در مبحث جریان الکتریکی با الگوی APOS و طبقه بندی بلوم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنفرانس ملی آموزش فیزیک و یازدهمین کنفرانس فیزیک و آزمایشگاه
  • کد COI اختصاصی: UIP21_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه سرعتی

کارشناسی ارشد آموزش فیزیک از دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، دبیر فیزیک استان البرز

فاطمه احمدی

دکترای فیزیک دانشیار دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی

چکیده

یکی از پرکاربردترین ابزارهای آموزشی در نظام آموزشی کشورهای مختلف جهان، کتاب درسی است. کتاب درسی در نظام آموزشی متمرکز ایران، اهمیت ویژه دارد، به طوری که اغلب فقعالیت های آموزشی در چارچوب آن انجام می شود. با توجه به نقش و اهمیت کتاب های درسی، وظیفه انتخاب، تنظیم، ت دوین و سازمان دهی محتوای آنها مربوط به برنامه ریزان درسی است. از آنجاکه هدف تحلیل محتوا شناسایی نقاط قوت و ضعف به منظور ترمیم و اصلاح و تغییر می باشد، بنابراین از ضرورت برخوردار است. با توجه به تاکیدی که بر آموزش علوم و ارتقای کیفی سطح کتاب های آموزشی دارند، این پژوهش بر آن است که محتوای کتاب آموزشی فیزیک دوره دوم متوسطه در مبحث جریان های البکتریکی مستقیم را بر اساس الگوی APOS و طبقه بندی بلوم بررسی و تحلیل نماید. نتایج این تحلیل در جدول محقق ساخته ای ارائه می شود که روایی آن توسط افراد خبره مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحلیل و سطح بندی کتاب نشان می دهد، مولفین باید در تدوین فعالیت ها و سوالاتی که در طی فرایند آموزش است، به سطوح بالای یادگیری بیشتر توجه داشته باشند تا دانش آموزان به ساختارهای ذهنی مطلوب تری دست پیدا کنند. نتایج این گونه تحقیقات می توان در غنی تر کردن کتاب های درسی از نظر پرداختن به سطوح مختلف یادگیری به برنامه ریزان و مولفان کتاب های درسی یاری رساند.

کلیدواژه ها

تحلیل محتوا، کتاب های درسی، رویکرد شناختی APOS، طبقه بندی بلوم، آموزش فیزیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.