بررسی مفهوم رهایی بخشی از رنج مذموم در نهج البلاغه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه مطالعات راهبردی در علوم انسانی و اسلامی، دوره: 2، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_HISS-2-24_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد هادی اربابی

دانشجوی دکتری رشته زبان شناسی همگانی دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان، ایران

فاطمه صفائی مجد

لیسانس علوم تربیتی، گرایش مدیریت آموزشی، دانشگاه پیام نور زاهدان، ایران

چکیده

از آنجا که رنج بشر مورد مطالعه قرار می گیرد، ابتدا انسان و محل زندگی یعنی دنیا و هدف از آفرینش از دیدگاه امام علی علیه السلام بررسی شده است. پس از آن با نگاهی گذرا به نظر و دیدگاه دیگر اندیشمندان به مسئله رنج، به ذکر اقسام رنج در دو قسم رنج های ناپذیر و خودساخته و منشا رنج های خود ساخته با توجه به نهج البلاغه و سخنان امام علی علیه السلام پرداخته شده است. و به نظرات معنادار و بی معنایی یعنی: طبیعت گرا، فراطبیعت گرا، پوچی و بدبینی و نظر امام در این باب اشاره شده، و در ادامه مبانی معنای زندگی از دیدگاه امام علیه السلام در سه حوزه شناخت، عاطفه و انگیزش تبیین گردیده است. به بررسی توازن میان معناداری و رنج و آنچه که در بر هم زدن این توازن موثر است پرداخته می شود و همچنین نوع دیدگاه و نگرش به رنج را که می تواند موازنه ای مطلوب بین رنج و معناداری برقرار نماید، مورد مطالعه قرار می گیرد و در انتها با توجه به معنای زندگی در سخنان حضرت، در پی یافتن معنادار بودن این هدیه خداوندی با وجود رنج و محنت های انکارناپذیر آن است.

کلیدواژه ها

رهایی بخشی، رنج، مذموم، نهج البلاغه.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.