بررسی رابطه هوش هیجانی اجتماعی و سازگاری اجتماعی در دانشجویان دارای حکم انضباطی و مقایسه آن با دانشجویان بدون حکم دانشگاه ارومیه

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی، دوره: 3، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYCH-3-11_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه میکائیلی منیع

استادیار گروه علوم تربیتی دانشگاه ارومیه

زهرا مددی امام زاده

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش هیجانی-اجتماعی و سازگاری اجتماعی در دانشجویانی که بدلیل عدم رعایت قوانین دانشگاه حکم انضباطی دریافت کرده بودند و مقایسه آن با دانشجویان بدون حکم است. برای دستیابی به این مهم، کلیه دانشجویانی که در سال­های تحصیلی ۸۵-۸۴ و ۸۶-۸۵ از کمیته انضباطی حکم گرفته و حکم مورد نظر درباره آنها اجرا شده بود، به­عنوان جامعه پژوهش انتخاب شدند. طی این مدت ۱۳۵ نفر حکم انضباطی گرفته و تخلف آنان محرز شده بود. بخشی از این گروه بدلیل تعلیق از تحصیل و عدم دسترسی به آنها، عدم تمایل به شرکت در پژوهش و فارغ­التحصیلی از دانشگاه حذف شدند. براین اساس کل نمونه دارای حکم انضباطی مطالعه شده ۵۳ نفر (۲۸ نفر مذکر و ۲۶ نفر مونث) بود. با هدف مقایسه، ۵۳ نفر از دانشجویانی که تخلفی نداشتند به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند و کل نمونه به ۱۰۶ نفر رسید. دو گروه از نظر جنس، سن، سال ورود به دانشگاه، مقطع و رشته تحصیلی و محل سکونت (بومی و غیربومی بودن) همتا گردیدند. از آزمون هوش هیجانی-اجتماعی بار-آن و سازگاری اجتماعی بل جهت سنجش متغیرها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دادند بین سازگاری اجتماعی دانشجویان دارای حکم و بدون آن تفاوت معنی­دار وجود داشته و گروه دوم سازگارتر هستند (۰۱/۰> P). در زمینه هوش هیجانی-اجتماعی دانشجویان بدون حکم انضباطی از مهارت مدیریت تنش، سازگاری و خلق کلی بهتری در قیاس با دانشجویان دریافت­کننده حکم انضباطی برخوردار بودند (۰۱/۰> P). علاوه بر این، بررسی رابطه هوش هیجانی-اجتماعی با سازگاری اجتماعی حاکی از وجود رابطه معنی­دار بین آنها در تمام مولفه­ها بود. در نهایت، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام از میان مولفه­های هوش هیجانی-اجتماعی سه مولفه خلق کلی، مهارت­های درون فردی و سازگاری و همچنین داشتن حکم انضباطی به شکل معنی­داری قادر به پیش­بینی سازگاری اجتماعی بودند (۰۰۱/۰> P).

کلیدواژه ها

هوش هیجانی-اجتماعی, سازگاری اجتماعی, تخلف انضباطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.