تحلیل دلایل قابلیت جبران «مخاطرات احتمالی درمان» در مسوولیت مدنی پزشک (نظام حقوقی ایران و فرانسه)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-19-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احد شاهی

دانشجوی دکتری فقه و خصوصی، دانشکده حقوق دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

میلاد حسینی

دانشجوی دکتری فقه و خصوصی، دانشکده حقوق دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

غفور خوئینی

دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

منظور از مخاطرات احتمالی درمان، آن دسته از مخاطراتی است که ناظر به اقدامات درمانی به معنای خاص بوده، این مخاطرات در هنگام انعقاد قرارداد درمان بین پزشک و بیمار قابل پیش­بینی نباشد. البته مفهوم متعارف این مخاطرات مربوط به جایی است که ورود آن، نه نتیجه تقصیر پزشک است و نه نتیجه تقصیر بیمار. در این مقاله، دلایل قابلیت جبران مخاطرات احتمالی درمان در مسوولیت مدنی پزشک در حقوق ایران و فرانسه، مورد تحلیل قرار گرفته و در پایان این نتیجه به دست آمده که از یک طرف، پزشک از بابت چنین مخاطراتی، به دلیل رعایت موازین علمی و رفتار پزشک متعارف در شرایط و اوضاع و احوال خاص درمان، مسوول نیست و نیز در حقوق ایران مانند فرانسه باید مقررات خاصی در این باره پیش­بینی گردد و از طرف دیگر، در بحث جبران زیان ناروا به بیمار در این خصوص، از آن­جایی که او نیز در ورود این زیان به خود دچار تقصیری نشده، منطقی است که قانون­گذار ایرانی با تاسیس «صندوق تضمینی مربوط به جبران خسارت زیاندیدگان اقدامات تروریستی، جرائم و حوادثی که عامل آن مشخص نیست یا به هردلیلی امکان گرفتن دیه از زیان­زننده ممکن نیست»، از منافع بیمار حمایت کند؛ همان­گونه که در حقوق فرانسه چنین زیانی از محل صندوق تضمینی معینی با رعایت شرایط و تشریفات ویژه­ای قابل جبران است.

کلیدواژه ها

Potential treatment risks, development risks, Doctor’s civil liability, treatment measures, Patient’s consent, Security found, مخاطرات احتمالی درمان, مخاطرات ناشی از توسعه, مسوولیت مدنی پزشک, اقدامات درمانی, رضایت بیمار, صندوق تضمینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.