اعتبار امر مختوم آرای داوری در حقوق ایران و آمریکا

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-19-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

همایون مافی

دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

حسین تاری

دانشجوی دوره دکتری حقوق خصوصی دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

چکیده

منظور از اعتبار امر مختوم در آرای داوری این است که چنانچه دعوای مطروح قبلا بین اشخاص واحد یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آن ها هستند رسیدگی و حکم قطعی در آن خصوص صادر شده باشد حکم مذکور مانع رسیدگی مجدد نسبت به آن دعوا است. با این که در حقوق ایران تصریحی بر اعتبار امر مختوم در رسیدگی های داوری وجود ندارد، یافته ها و نتیجه بررسی این مقاله نشان می دهد که در این مورد تفاوتی در لزوم اعمال این قاعده درباره حکم دادگاه و رای داوری وجود ندارد. عدم پذیرش و استماع مجدد موضوع اختلاف در مرجع داوری ناشی از توافق اولیه طرفین و قرارداد منعقد در رجوع به داوری است. در حقوق آمریکا نیز اعتبار امر مختوم رای داوری به استناد دو نظریه انسداد موضوع و انسداد ادعا مورد پذیرش واقع شده است.

کلیدواژه ها

Res judicata, Arbitration Award, Iranian and American law, اعتبار امر مختوم, رای داور, حقوق ایران و آمریکا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.