بررسی تطبیقی حق مالکیت اختراعات دانشگاهی و موسسه های پژوهشی (تحلیلی با تکیه بر مفهوم عدالت)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-21-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه صاحب

Assistant professor Tarbirat Modares University, Tehran, Iran

چکیده

تعیین مالکیت اختراعات حاصل از پژوهش های انجام شده در دانشگاهها و موسسه های پژوهشی ، بنا به دلایل مختلفی از جمله لزوم تجاری سازی هر چه بیشتر اینگونه اختراعات  ، در عین فراهم کردن انگیزه لازم در مخترعان ، موضوع سیاستگذاری در حوزه حقوق مالکیت فکری بوده است . در این خصوص ، چهار ساختار مالکیت متفاوت پیشنهاد شده است : ۱) مالکیت دانشگاه ۲) مالکیت مخترع ۳) ورود به قلمرو اموال عمومی و ۴) مالکیت مشترک مخترع و دانشگاه .  در این مقاله  ابتدا ، هر یک از مدل های پیشنهادی  تعریف و  تجربه سایر کشورها در خصوص آنها بیان می شود.  سپس به منظور ارائه ساختار مالکیت متناسب با عدالت ،  به معرفی اجمالی معیارهای سه گانه عدالت  توسط ارسطو ، جرمی بنتام و جان راولز  پرداخته می شود و تطابق هر یک از این مدل ها ی مالکیت موجود با معیارهای سه گانه عدالت سنجیده می شود. در نهایت با توجه به لزوم تعیین موردی شخصی که امکان بیشتری برای تجاری سازی اختراعات دارد ،  مدل تلفیقی با عنوان " مالکیت دانشگاه با حق انتخاب مالکیت توسط مخترع " پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

Inventions from universities and research institutions, commercialization, university ownership, professor's privilege tradition, joint ownership, public domain, justice, اختراع های دانشگاهی و موسسه های پژوهشی, تجاری سازی, مالکیت دانشگاه, سنت امتیاز استادی, مالکیت مشترک, قلمرو اموال عمومی, عدالت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.