ساخت و مطالعه نانو ساختار ZnS-Mg ۷ و ۹ درصد آلاییده با روش چرخشی سل-ژل مورد استفاده در دوربین های حرارتی مادون قرمز دور

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه علوم دفاعی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SPF-3-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی غلامپور

استادیار گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه افسری امام علی (ع)، تهران، ایران

مهدی سیمیاری

استادیار گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه افسری امام علی (ع)، تهران، ایران

سبحان کاظم پور ایشکاء

محقق پسادکتری فیزیک، دانشگاه تبریز ، تبریز، ایران

چکیده

از آنجایی که اهمیت جنگ های الکترواپتیکی بر کسی پوشیده نیست، افزایش کارایی دوربین های حرارتی فرو سرخ دور بطور غیر مستقیم توان رزمی و دفاعی نیروهای مسلح را افزایش می دهد. همچنین می دانیم که دوربین های حرارتی فرو سرخ دور در دو محدوده طیفی ۳-۵ و ۸-۱۲ میکرومتر حساس هستند. در واقع آنها دو پنجره و روزنه اصلی در طیف عبور مادون قرمز را دارا هستند. این سامانه ها هم باید در مقابل آسیب ناشی از تابش شدید و فرسایش محافظت شوند و هم باید پرتوهای با طول موج های یاد شده را که توان کمی دارند، عبور دهند. در این پژوهش سعی بر این بوده است که با آلایش ZnS علاوه بر حفظ خاصیت پنجره ای آن، معایب استفاده از ZnS که فرسایش مکانیکی بالای آن است، را از بین برده و یا کاهش دهیم. در این راستا، با نهشت Mg بر ZnS هم خواص پنجره ای آن را حفظ کرده و ارتقا می دهیم و همچنین فرسایش مکانیکی بالای مربوطه در ZnS را با خواص مربوط در Mg رفع می نماییم. در این پژوهش، بهترین شرایط ساخت سل شفاف و پایدار ZnS-Mg و بهترین شرایط ساخت لایه های نازک ZnS-Mg با در صدهای آلاییدگی ۷ و ۹ درصد ارائه گردیده است. در واقع، ما سعی نمودیم که بهترین شرایط و فرآیند ساخت ZnS-Mg به روش سل-ژل را به روش چرخشی مورد بررسی قرار دهیم. و با بررسی های اپتیکی و فیزیکی خواص پنجره ای عبور مادون قرمز مورد استفاده در دوربین های حرارتی فرو سرخ دور و مورفولوژی آنها را نشان دهیم.

کلیدواژه ها

سولفور روی, منزیوم, سل-ژل, مادون قرمز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.