مروری بر کاربرد روش های تصمیم گیری چند معیاره در همبست آب و انرژی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیستمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: EBUCONF20_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی نقابت محبوب

کارشناسی ارشد مهندسی عمران-محیطزیست، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

فریدون وفایی

دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

چکیده

افزایش روز افزون جمعیت یکی از عوامل تهدید کننده منابع در سال های آتی می باشد. دسترسی به منابع مورد نیاز بشری اعم از آب و انرژی، به چالشی برای مدیران و سیاست گذران تبدیل شده است. با توجه به وجود مشکلات زیست محیطی، آبی و انرژی که جوامع بشری را تهدید می کند؛ مدیریت پیوند آب و انرژی با توجه به نیازها می تواند این کمبودها را کنترل و تعادلی در بخش های مختلف ایجاد کند. منابع آب و انرژی علاوه بر تفاوت هایی که دارند، دارای شباهت هایی هستند. یکی از مهم ترین و اصلی ترین علت هایی که سبب پیوند این دو منبع شده است، برخورداری از جریان پیوسته می باشد. به دلیل ارتباطی که دو منبع با هم دارند مفهوم جدیدی در دنیا به نام همبست (نکسوس) مطرح گردید که اشاره به اثرات این دو منبع بر هم دارند. روش های تصمیم گیری چند معیاره، یکی از روش های متداول برای انجام بهینه سازی ریاضی در زمینه های مختلفی از کاربردها مانند تخصیص آب، تخصیص زمین، مدیریت جنگل، تولید انرژی، مدیریت پروژه و حفاظت از محیط زیست است. روش های تصمیم گیری چند معیاره اصطلاح عمومی است که برای تمام روش هایی استفاده می شود که برای حل مشکلات پیچیده مفید هستند. روش بررسی این تحقیق به صورت مروری می باشد که با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایت های مرتبط به بررسی موضوع پرداخته می شود. یافته های پژوهش های مختلف شرح داده شد و مشخص شد، مدیریت همبست آب و انرژی نیازمند اقدامات فوری است تا از هدررفت منابع جلوگیری کند. روش های تصمیم گیری چند معیاره می تواند به بررسی جنبه های مختلف اقدامات مدیریتی بپردازد و با رتبه بندی گزینه های مختلف، برتربن گزینه را مشخص کند.

کلیدواژه ها

همبست- آب و انرژی- تصمیم گیری- مدل سازی چندمعیاره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.