تاثیر ارزش های فردی و فلسفه اخلاقی بر باورهای اخلاقی حسابرسان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه حسابداری مالی، دوره: 15، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_QFAJ-15-57_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید علی آل علی

Department of Accounting, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran.

داریوش فروغی

Department of Accounting, Faculty of Administrative Sciences and Economics, University of Isfahan, Isfahan, Iran.

هادی امیری

Department of Accounting, Faculty of Administrative Sciences and Economics, University of Isfahan, Isfahan, Iran.

چکیده

تبلور رفتارهای متناقض حسابرسان با وجود قوانین و مقررات، آیین نامه های رفتار حرفه ای یکسان و مشابه می تواند گویای تاثیر عواملی بجز قوانین و مقررات نظارتی در تصمیم گیری های حسابرسان باشد. هدف پژوهش حاضر٬ بررسی تاثیر ارزش های فردی و فلسفه اخلاقی بر باورهای اخلاقی حسابرسان است. جامعه آماری پژوهش اعضاء جامعه حسابداران رسمی ایران در سال ۱۴۰۱ است که با توجه به ماهیت پژوهش، از  روش نمونه گیری کوکران[۱] جهت محاسبه حجم نمونه استفاده گردیده است. در این پژوهش تعداد ۲۶۰ پرسشنامه بین حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسه های حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران به شیوه تصادفی توزیع و داده های استخراج شده از آنها با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج گویای آن است که ارزش های فردی و فلسفه اخلاقی بر باورهای اخلاقی حسابرسان تاثیرگذار می باشد به نحوی که ویژگی های فردی محافطه کارانه دارای تعصب بیشتری نسبت به ویژگی های فردی تغییرپذیر و ویژگی های فردی خودافزا دارای مدارای بیشتری نسبت به ویژگی های فردی خودبرتر حسابرسان در محکوم کردن رفتارهای غیراخلاقی صاحبکاران می باشند و فلسفه اخلاقی آرمان گرایی تاثیر مثبت و فلسفه اخلاقی اقتضاگرایی دارای تاثیر منفی بر باورهای اخلاقی حسابرسان جهت محکوم کردن رفتارهای غیراخلاقی صاحبکاران دارند.   ۱. Cochran Formula

کلیدواژه ها

Ethical beliefs, Personal values, Moral philosophy, باورهای اخلاقی, قضاوت اخلاقی, ارزش های فردی, ایدئولوژی اخلاقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.