بررسی ساختار مکانی و روند تغییرات چرخه های بارشی حوضه ی آبریز رزن با استفادهاز آماره های پراکندگی و تکنیک تحلیل طیفی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی تغییرات محیطی با تاکید بر مدیریت منابع آب در مناطق ساحلی)
  • کد COI اختصاصی: ECSAN03_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فلورا فلاح نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی دانشگاه آبان هراز آمل

محمود حبیب نژادروشن

استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

عباس غلامی

استادیار دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه شمال آمل

چکیده

پدیده تغییر اقلیم که ناشی از افزایش غلظت گازهای گلخانه ای به ویژه گاز دی اکسید کربن در جو می باشد، باعث تغییراتی در رژیم بارش، میزان رواناب، سرعت باد، تابش خورشیدی رسیده به سطح زمین و دمای هوا می شود. توجه به تغییرات اقلیمی در سالهای اخیر به علت پیامدهای اقتصادی ، اجتماعی و خسارتهای مالی مربوط به رویدادهای جوی اهمیت زیادی پیدا کرده است . شناسائی رفتار و روند بارش به واسطه نقش بسیار مهمی که در ترسیم ویژگی های اقلیمی و جغرافیایی هر مکان دارد، دارای جایگاه ویژهای در علوم طبیعی و مدیریت منابع آب می باشد. علاوه بر این با توجه به اینکه برای مدیریت بهتر منابع آب، اطلاع از تغییرات دبی رودخانه ها و عوامل ایجادکننده این تغییرات لازم می باشد. بنابراین بررسی این ناهنجاری ها به صورت تعیین روند در سری های زمانی متغیرهای هیدرولوژی و هواشناسی در مناطق مختلف و ارتباط آن ها با یکدیگر می تواند از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. در این پژوهش بمنظور بررسی چرخه های بارش حوضه ی آبخیز رزن از روش تحلیل طیفی بهره برداری شده است . با استفاده از داده-های باران نگاری ایستگاه رزن نور الگوی توزیع زمانی بارش برای تداوم های مختلف تعیین گردید. تحلیل طیفی بارش در حوضه ی رودخانه رزن نشان داد که بارش در این پهنه دارای چرخه های نوسانی معنی دار ۳-۲، ۵-۳، ۱۱-۵ و ۱۱ سال به بالاست . چرخه های ۱۱-۵ ساله بیش ترین گستره را در برداشته است . با توجه به مطالعات دیگر در سایر نقاط دنیا،ورود این چرخه ها را می توان به تاثیر عوامل کلان مقیاس جوی - اقیانوسی نسبت داد. بر این اساس، طیف وسیعی از کاربری ها از نتایج این تحقیق می تواند جهت مسائلی مانند مهندسی رودخانه ، مطالعات زیست محیطی محدوده رودخانه ، تامین آب کشاورزی حوضه ، مطالعات سیلاب را داشته باشد

کلیدواژه ها

چرخه های بارش، تحلیل طیفی ، سزی های فوریه ، حوضه ی رزن.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.