تاثیر تحریم های اقتصادی بر تشدید رفتار مجرمانه از منظر جامعه شناسی جنایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علمی مطالعات راهبردی ناجا، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SSJJ-7-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه ناصری

دانشجوی دکترای حقوق کیفری و جرم شناسی، واحد نراق، دانشکده حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، نراق، ایران

شهید شاطری پور

استادیار گروه حقوق، عضو هیئت علمی پژوهشکده قوه قضائیه، تهران، ایران

مجتبی انصاریان

استادیار گروه حقوق بین الملل، دانشکده حقوق، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

تحریم مجموعه اقدام­ هایی است که یک یا چند بازیگر بین ­المللی بر یک یا چند بازیگر دیگر به منظور تحقق یک یا دو هدف به عمل می آورند؛ مانند تنبیه طرف مقابل برای جلوگیری از اقدام درخصوص اموری که برای تحریم کننده ارزشمند است یا وادار ساختن طرف مقابل به رعایت بعضی هنجارها که برای طرف اقدام کننده حایز اهمیت می باشد. بدون شک، جرم و جامعه دو واقعیتی هستند که در ارتباط مستقیم با یکدیگر قرار داشته و در تاثیر و تاثر متقابل با هم هستند. تحریم­ ها به دلیل ایجاد محدودیت در روابط اقتصادی بین المللی موجب بروز مشکلاتی برای اقتصاد کشور می­شود  و از آنجا که اقتصاد ملی از عوامل مهم در ثبات اجتماعی است، بنابراین، اختلال در اقتصاد ملی و بی­ثباتی اقتصادی، به عنوان یکی از عوامل گرایش به جرم به ویژه در بخش مالی و تشدید ارتکاب جرم قلمداد می شود؛ از این رو، پرسش اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش تحریم ­ها در تشدید ارتکاب جرم است. لازم به ذکر است که غیر از متغیر تحریم­ ها، سایر مولفه­ ها همچون ساختار و مدیریت اداری و سیاسی، اقتصادی، فرهنگ عمومی و عرف جامعه، میزان تحقق اقتصاد شفاف و پیروی از راهکارهای اقتصادی، تبعیت از قانون یا قانون گریزی در ارتکاب جرم تاثیر دارد که در این مقاله تنها بر نقش تحریم­ ها تاکید شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه­ ای و با استفاده از ابزار فیش برداری صورت گرفته است. اطلاعات پژوهش به شیوه کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است و نتیجه تحقیق حاکی از این امر است که اعمال تحریم­ ها به دلیل بروز مشکلات جدی و موثر بر روابط بازرگانی و همچنین، اقتصاد و تولید کشور، موجب درهم تنیدگی مشکلات داخلی می­ گردد که این امر، تشدید ارتکاب جرم به ویژه در امور مالی را موجب خواهدشد.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: تحریم­ های یک جانبه, تحریم­ های چندجانبه, رفتار مجرمانه, جامعه­ شناسی جنایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.