بررسی علم الحیل (علم مکانیک)، چرایی عدم نمود شایسته آن در جامعه اسلامی و نیز نقش آن در شکل گیری تمدن غرب

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مدیریت، علوم انسانی و رفتاری در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICHMB07_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا کارگربهرابادی

دان ش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی معمار ی، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

علم الحیل یا اختصارا حیل (جمع کلمه حیله به معنای شگرد، دانش یا شناخت ابزار شگرد ساز) یکی ازشاخه های علوم در بین مسلمانان و ناظر بر ساختار و ساختن اسباب شگفت انگیز بوده است. در این علمعملا از انواع ماشین ها، اعم از ظروفی که برای تفریح و سرگرمی پادشاهان ساخته می شد، تا دستگاه های بالابرنده آب، تلمبه ها، دستگاه های مکش آب، آسیاب های آبی و بادی و انواع ساعت های مکانیکی و آبیبحث می شد.متخصصان تاریخ تکنولوژی اسلامی با تسامح لفظ مهندسی مکانیک یا علم مکانیک را که علم مطالعهویژگی های اشیاء، مانند بحث پیرامون اجسام ساکن و در حال حرکت و حالات موجود در اشیاء نظیر فشار،حجم و دما می باشد را معادل علم الحیل انتخاب کرده اند.در این پژوهش سعی بر آن شده تا ضمن مشخص کردن محدوده علم الحیل به تعریف لغوی و اصطلاحیآن پرداخته سپس به بررسی تاریخچه آن (پیش از اسلام و پس از اسلام)، جایگاه اندیشمندان علم الحیل،چرایی عدم نمود شایسته علم الحیل در جامعه اسلامی و در انتها به نقش علم الحیل در انتقال دانش به دیگرسرزمین ها بپردازیم.

کلیدواژه ها

علم الحیل، علم مکانیک، تکنولوژی، پیشه ور، انتقال دانش، جامعه اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.