دکترین مسئولیت حمایت: از روند شکل گیری تا کاربرد ابزاری آن
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و جهان اسلام
- کد COI اختصاصی: ICJLP07_092
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 371
نویسندگان
دانشجوی دکتری تخصصی گروه حقوق بین الملل، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
استادیار گروه حقوق، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران
چکیده
موضوع اصلی نظریه «مسئولیت حمایت»، سازش میان «مداخله بشردوستانه» و «حاکمیت دولت ها» بر پایه حقوق شهروندی است. قصد طراحان نظریه مزبور این بود که راه حل جدید بر پایه سه نوع مسئولیت مکمل شامل: مسئولیت «ییشگیری» «واکنش» و «بازسازی». به مجادله های حقوقی در مورد مداخله بشردوستانه پایان داده و میان اصل حاکمیت دولت ها و دغدغه جهانی امنیت و حقوق انسانی سازش برقرار کند. ولی در عمل تقابل ذاتی حاکمیت دولت و مسئولیت حمایت در نظام دولت محور اجتناب ناپذیر است. طبق نظریه جدید، مسئولیت محافظت از شهروندان در وهله اول با خود دولت هاست و اگر دولتی نخواهد یا نتواند به وظیفه اش عمل کند، بر عهد؛ سایر کشورها و جامع بین المللی است که در چارچوب ظرفیت های پیش بینی شده در نظام بین الملل در قبال نقض فاحش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه در هر نقطه از جهان مداخله کنند و عهده دار امنیت انسانی گردند. در این پژوهش. روند تکاملی حقوق بشر و زمینه های پیدایش نظریه مسئولیت حمایت از یک سو و فرایند تحول حاکمیت در عرصه داخلی و بین المللی از سوی دیگر، به صورت موازی مطالعه شده و چگونگی تاثیر و تاثر و میزان همبستگی آن دو مورد قضاوت قرارگرفته است. برای اینکه عمق تاثیر مسئولیت حمایت برحاکمیت دولت ها و ابعاد حقوقی آن به درستی نشان داده شود و سرنوشت حاکمیت دولت و امکان دگرگونی نظام بین المللی دولت محور با نگرش علمی ارزیابی شود ضمن تبیین بنیان های نظری، ماهیت و محتوای «مسئولیت حمایت»، سازوکارهای اجرایی و چالش های اجتناب ناپذیر آن در پرتو ساختار کنونی بین المللی مورد تحلیل قرارگرفته و در آخر چشم انداز فرسایش حاکمیت دولت ها و حرکت از نظام وابستگی به نظام همبستگی و دورنمایی از جیدمان پایه های نظم حدید «حکومت جهانی» تشریح شده است.کلیدواژه ها
مسئولیت حمایت، حاکمیت دولت ها، حقوق شهروندی، حقوق بشر، حکومت جهانیمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در شخصی سازی فرآیندهای آموزشی
- بررسی کاربرد و اثر بخشی بازی های رایانه ای موثر بر درمان کودکان دارای نشانه های اختلال کم توجهی- بیش فعالی (یک مرور نظام مند)
- بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی معلمان مشهد
- توانمندسازی و توسعه حرفهای معلمان دارای دانش آموز با نیازهای ویژه
- اثربخشی مداخله اموزش ارتباط بدون خشونت برمهارت های بین فردی و تاب آوری در کودکان کار
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.