سیر تاریخی کشف ملاکات احکام در دوره های نخستین تدوین فقه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICJLP07_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم بهشت

سطح ۳ حوزه علمیه قم، دانشجوی دکتری دانشگاه مفید قم، رئیس حوزه علمیه علی بن موسی الرض (ع) یاسوج

سیدسجاد خشنودی

سطح ۲ حوزه علمیه علی بن موسی الرضا الرضا (ع) یاسوج، کارشناسی موسسه علوم اسلامی علامه حاجی کلباسی اصفهان

چکیده

دین مبین اسلام کامل ترین آیین در میان ادیان آسمانی است. بر این اساس خداوند به واسطه ارسال رسول خاتم و نیز اهداءکتاب آسمانی (قرآن) بشریت را به سوی اهداف الهی رهنمون ساخت. تبیین و تفسیر کتاب الهی نیاز به مفسران آگاه به وحی آسمانیدارد که پس از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) به این مهم همت گمارند. به همین خاطر سلسله اوصیاء تمام توان خود را درجهت آگاهی مردم به پیام الهی معطوف داشتند. تمامی عالمان دین و از جمله فقیهان در هر عصری ادامه دهندگان راه انبیاء و اوصیاءآنان میباشند که با استنباط، دستورات الهی را در اختیار جامعه قرار میدهند. در همین باره باید گفت که شریعت اسلام مبتنی برمجموعه ای از مصالح و مفاسد استوار گشته و ظرفیت اداره زندگی بشر را در ساحت های گوناگون دارا می باشد. در عصر کنونی باپیشرفت علم، تکنولوژی و پدید آمدن موضوعات جدید، یکی از مهمترین اهداف عالمان دینی نشان دادن پویایی فقه اسلام بوده و اینکه این فقه میتواند جوابگوی نیازهای انسان در حوزه های مختلف باشد. از اینرو فقه شیعه با محوریت ملاکات کلی احکام که بیانگرمصالح و مفاسد آنهاست احکام و دستورات الهی را تبیین می کند. مقاله پیشرو با روش توصیف و تحلیل و مراجعه به منابع فقهی اهلسنت و شیعه از قرن پنجم تا هفتم به دنبال تبیین سیر تاریخی کشف ملاکات احکام در دوره های نخستین تدوین فقه می باشد.

کلیدواژه ها

سیر تاریخی کشف ملاکات احکام، کشف ملاکات، کشف ملاکات احکام، ملاکات احکام، تدوین فقه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.