بررسی و تحلیل فرض تقصیر در فقه و حقوق ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICJLP07_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شمیمه لطفی

حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، ایران

حسن خانمحمدی

حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، ایران

چکیده

تقصیر به عنوان مبنای مسئولیت مدنی کلمه ای عربی است که از ریشه قصر گرفته شده است. تعریف دقیق آن موضوع پیچیده ای استو در مورد آن اختلافات و بحث های زیادی وجود دارد. تشخیص حق و باطل و شناسایی این دو مفهوم از مباحث دشوار فلسفی واخلاقی است. تقصیر در لغت به عنوان اشتباه، نقص در قضاوت یا رفتار نادرست، عدم دقت در انجام وظیفه، تحمل و امتناع از انجامیک عمل با در دسترس بودن توانایی انجام آن عمل تعریف شده است. تقصیر در فقه به معنای خودداری از انجام عمل یا عدم تواناییآن است. معمولا تقصیر شرط لازم برای ایجاد مسئولیت است، اما در مواردی قانونگذار برای حمایت از متضرر، تقصیر را به عنوانموجب تلف، مفروض میداند و متضرر را از اثبات آن معاف میکند که در عوض اثبات خلاف آن، بر عهده عامل است و برای رهاییاز مسئولیت، باید ثابت کند که او مقصر نبوده است. در تمام نظام های حقوقی پذیرفته شده است که هیچ ضرری بدون جبران باقینماند. اما در شناخت مسوول و علت زیان نظرات متفاوتی وجود دارد. نظریه هایی مانند مسئولیت مدنی غیر قراردادی یا قهری، نظریهتقصیر، نظریه ایجاد ریسک، نظریه مختلط و تئوری تضمین حقوق ارائه شده است که بسیاری از کشورها آن را تجربه کرده و از نقاطضعف و قوت هر یک استفاده کرده اند. با این وجود، اکثر کشورها تقصیر را یکی از پایه های مهم مسئولیت می دانند.

کلیدواژه ها

تقصیر، خسارت، فرض تقصیر، مسئولیت مدنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.