مروری بر حقوق مالکیت آب در ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICJLP07_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدهاشم پرواز

دانش آموخته کارشناسی ارشد حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی

شیرین طلاپرواز

دانش آموخته کارشناسی ارشد الهیات، فقه و مبانی حقوق، دانشگاه پیام نور گیلانغرب

سمیه مرادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد تکنولوژی آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی

چکیده

گستره پهناور و خشک کشور ایران و وابستگی اقتصاد ملی به بخش کشاورزی با مصرف مقدار قابل توجه آب، ضرورت توجه بهنظام استفاده و مالکیت از آب های موجود را نمایان میسازد. در این خصوص ضروری است که بحث مالکیت آب و حقوق مرتبط باآن برای رسیدن به حداکثر بهرهوری و انتفاع از آب مورد توجه قرار گیرد. به همین دلیل در این مقاله به شیوه توصیفی و تحلیلی بهبررسی نظام حقوقی مالکیت آب در ایران پرداخته شده است. مروری بر پیشینه حقوق مالکیت آب در ایران نشان می دهد که براساس فقه امامیه، آب مایعی حیاتی و مباح با قابلیت تملک خصوصی است. در سال ۱۳۴۷، مالکیت عمومی آب پذیرفته شد. قانونتوزیع عادلانه آب در سال ۱۳۶۱ وضع و مالکیت عمومی منابع آبی تثبیت شد. امروزه در کشور ما همراستا با رویکرد بین المللی، نظاممالکیت آب از حوزه حقوق خصوصی خارج و در زمره ی مشترکات درآمده است.

کلیدواژه ها

حقوق، مالکیت آب، قانون آب، نظام مالکیت، کشور ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.