قصور و تقصیر پزشکی از منظر فقهی و جزایی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای دینی، علوم اسلامی، فقه و حقوق در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: RICCONF10_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 581
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران خوش سلوک

دکتری حقوق مدرس دانشگاه و وکیل پایه یک دادگستری

چکیده

پرونده های متعددی علیه پزشکان با موضوعت جرایم پزشکی در دادسراهای عمومی انقلاب مفتوح بوده و از نظر کمی هر روز رو به افزایش بوده و بر تعداد پرونده های قضایی نیز هر روز افزوده می شود. علاوه بر شکایات کیفری، از باب تخلف شغلی وانتظامی نیز پرونده های در سازمان نظام پزشکی در حال رسیدگی بوده و مشکلاتی را برای بیماران و پزشکان ایجاد نموده است. در معالجات دپزشکی و اعمال جراحی، اصل بر ضمان پزشک در تلف، قطع عضو، جراحت و سایر صدمات جسمانی وجود دارد، لیکن در صورت عدم حمایت قانون گذار از پزشکان و رفع ضمان دیه، هیچ پزشکی به انجام معالجات بیماران مبادرت نخواهد کرد، به همین دلیل قانونگذار ضمان پزشک را در صورت تقصیر وتخلف وی از انجام وظیف محوله و یا عدم تحصیل برائت و نیز عدم مطابقت معالجات با مقررات پزشکی وموازین فنی دانسته و در صورت احراز تقصیر مرتکب، مجازات قانونی برای آن درنظر گرفته است. ضمن آن که مشروع اعمال پزشکی و مهارت و تبحر پزشک در رفع مسئولیت کیفری وی، دارای اهمیت بوده و از ارکان انتقاء ضمان دیه می باشد. در این مقاله، تقصیر در امور پزشکی از منظر فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفته تا احراز مصادیق تقصیر، قصور و عدم تقصیر با سهولت بیشتری صورت پذیرد. همچنین با بررسی فقهی مفهوم برائت، بر تحصیل آن قبل از انجام معالجات تاکید شده و اخذ اذن از بیمار را برای رفع ضمان دیه کافی نمی داند.

کلیدواژه ها

معالجات پزشکی، برائت، تقصیر، قصور،مجازات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.