مروری بر چالش واژه گزینی در حوزه آزمایشگاه های تحقیقاتی و پیامدهای آن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه رویکردهای نوین در آزمایشگاه های علمی ایران، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NAISL-5-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 27
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

M,ohammad Sadegh Oliaei

عضو هیات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، معاون دفتر حمایت و پشتیبانی پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مدیر شبکه آزمایشگا

Sahar Radan

کارشناس آزمایشگاه مرکزی اانشگاه مراغه

چکیده

نخستین گام برای فراگیری و آشنایی یا کسب مهارت عملی در یک حوزه⸲ آشنایی با اصطلاحات و مفاهیم مهمی است که در آن حوزه متداول است. در واقع منظور واژه ها و اصطلاحاتی است که صاحب نظران و پدیدآورندگان آن به تدریج در طی سالیان دراز آن ها را برای معانی و مقاصد ویژه ای وضع کرده و بکار برده-اند. اصطلاحات هر علمی همانند کلیدهایی هستند که اگر در اختیار پژوهشگر باشد به خوبی می تواند درب های ناگشوده معانی مورد نظر مربوط به آن دانش و فن را بگشاید و حقایق را به روشنی دریافته و بکار گیرد. متاسفانه علی رغم سابقه طولانی پژوهش در کشور هنوز برخی مفاهیم در قلمرو پژوهشی نظیر آنچه که در حوزه آزمایشگاهی متداول است با ابهامات جدی روبرو است. این موضوع در مواردی موجب بروز چالش های مهم و برداشت های ناصواب می شود که نتیجه نهایی آن پرداختن به امور تکراری و موازی کاری در کشور و اتلاف منابع مالی و غفلت از برخی امور مهم است. در این نوشتاز برخی از چالش ها و ابهامات در این حوزه بررسی شده است و مشکلات ناشی از آن ها تحلیل و موشکافی گردیده است. لذا ضرورت دارد در این زمینه مفاهیم توسط سازمان های مرتبط با حوزه پژوهشی به ویژه حوزه آزمایشگاهی طی نشست های متخصصین به خوبی تبیین شود تا از بروز اشتباهات و اتلاف منابع مالی در کشور جلوگیری شود.

کلیدواژه ها

واژه گزینی پژوهشی, واژه گزینی آزمایشگاهی, چالش مفاهیم, آزمایشگاه ملی, آزمایشگاه ماموریت گرا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.