حقوق شهروندی و برنامه ریزی زمان مصرف کننده (CTP): مفهوم سازی و عملی کردن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-16-0_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال روشن زاده

حسین عماری

حسین قره بیگلو

علی شاهین پور

چکیده

زمینه: یکی از ارکان اصلی حقوق شهروندی جلوگیری از اتلاف وقت و صرفه­جویی در زمان­شهروندان است. از این رو پژوهش حاضر با هدف  مفهوم­سازی و عملی­کردن برنامه­ریزی زمان مصرف­کننده به عنوان یک مقوله مهم اخلاق حرفه­ای و حقوق شهروندی شکل گرفت. روش: پژوهش حاضر بنیادی و در زمره پژوهش های آمیخته بود. در بخش کیفی از روش داده بنیاد استفاده شد. جامعه­آماری خبرگان مبحث برنامه­ریزی زمان در سیستم بانکی (معاونین، روسای بانک ها و اساتید رشته مدیریت بازگانی) بودند که با استفاده از نمونه­گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری ۱۵ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحلیل مصاحبه عمیق و جدلی بود و داده­ها با روش کدگذاری با نرم­افزار MAXQDA تحلیل شدند. در بخش کمی روش توصیفی–همبستگی بود. جامعه آماری مشتریان بانک­های دولتی در تهران بودند که از میان آنها ۲۴۵ نفر با استفاده از نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه محقق ساخته بخش کیفی بود و داده­ها با روش معادلات ساختاری تحلیل شدند. یافته­ها: در کل با بررسی نتایج حاصل از پژوهش، ۲۴کد اولیه، در قالب ۶ کد محوری ( کاهش زمان، پرکردن زمان انتظار درک­شده از دید کارکنان، پرکردن زمان انتظار درک­شده از دید مشتری، همپوشانی خدمات در محور زمان، استاندارهای داخل سازمانی و جابه­جایی زمان) با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی باقی مانده­اند. نمرات روایی و پایایی استخراج شده، از مقیاس آماری پشتیبانی شد. نتیجه­گیری: سازمان­ها سعی دارند با برنامه­ریزی مناسب از تلف شدن زمان شهروندان جلوگیری کنند. برنامه­ریزی زمان مصرف­کننده در پروسه­های بانکی یکی از نمودهای رعایت حقوق شهرندی است و بانک­ها می­توانند این کار علاوه بر احترام به حقوق شهروندی منجر به رضایت مشتری  و بقای سازمان در طولانی مدت شوند.

کلیدواژه ها

Ethics, Citizenship rights, Consumer time planning, Time saving, اخلاق, حقوق شهروندی, برنامه ریزی زمان مصرف کننده, صرفه جویی در زمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.