تغییرات وضعیت شوری و سدیمی شدن خاک در دو روش آبیاری قطره ای زیرسطحی و آبیاری جویچه ای نیشکر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه علمی ترویجی جمعیت علمی فن آوری نیشکر ایران، دوره: 12، شماره: 61
  • کد COI اختصاصی: JR_IRSSCT-12-61_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام زنگنه یوسف آبادی

محقق آبیاری و زهکشی موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر

اکبر کریمی

محقق خاک شناسی و تغذیه گیاه، موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر

علی شینی دشتگل

مدیر گروه تحقیقات آبیاری و زهکشی موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر

عبدعلی ناصری

استاد گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه شهید چمران اهواز

شعبان زارعی

معاونت تحقیقات کشاورزی موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر

چکیده

یکی از چالش های آبیاری قطره ای زیرسطحی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، تجمع املاح در لایه سطحی خاک است. به این منظور مطالعه ای در زمینه بررسی شوری و سدیمی شدن خاک در زیرسطحی سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی با عمق کارگذاری ۲۰ سانتی متر و سیستم آبیاری جویچه ای در دو مزرعه آزمایشی واقع در کشت و صنعت حکیم فارابی در جنوب اهواز انجام شد. در این تحقیق تغییرات شوری خاک در عمق های ۳۰-۰، ۶۰-۳۰و ۹۰-۶۰ سانتی متری و تغییرات SAR در لایه سطحی ۳۰-۰ سانتی متری در طول یک فصل کشت مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون t در سطح پنج درصد انجام شد. بر اساس نتایج، هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک در عمق های ۳۰-۰ و ۶۰-۳۰ سانتی متری در همه زمان های مورد بررسی به جز T۱ (دو ماه پس از شروع آبیاری) و T۵ (ده ماه پس از شروع آبیاری انجام آبیاری سطحی در مزرعه قطره ای زیرسطحی)، به طور معنی داری تحت تاثیر روش آبیاری قرارگرفت. مقدار SAR در عمق ۰-۳۰ سانتی متری خاک، در همه زمان ها به جز T۵، در مزرعه آبیاری قطره ای زیرسطحی، به طور معنی داری بیشتر از مزرعه آبیاری جویچه ای و در زمان T۵، به طور معنی داری کمتر از آبیاری جویچه ای بود. انجام آبیاری سطحی در این مزرعه در زمان T۵، سبب شسته شدن املاح تجمع یافته در لایه سطحی خاک و کاهش SAR خاک شد.

کلیدواژه ها

سیستم آبیاری، کاتیون های محلول خاک، نسبت جذب سدیم (SAR)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.