مقایسه سازگاری نوجوانان در خانواده های تک همسری و چندهمسری بر اساس وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 11، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-11-6_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزیزاله خسروی شستان

Department of Psychology, Torbat-e Jam Branch, Islamic Azad University, Torbat-e Jam, Iran

علی رضا رجایی

Department of Psychology, Torbat-e Jam Branch, Islamic Azad University, Torbat-e Jam, Iran

سعید تیموری

Department of Psychology, Torbat-e Jam Branch, Islamic Azad University, Torbat-e Jam, Iran

چکیده

مقدمه: عوامل زیادی مثل وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران می­توانند بر سازگاری نوجوانان تاثیر بگذارند. بنابراین درک مولفه­های موثر در این پیامدها ضروری است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه سازگاری نوجوانان در خانواده­های تک همسری و چندهمسری بر اساس وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران انجام گرفت. روش­کار: روش پژوهش علی - مقایسه ای می­باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه نوجوانان۱۴ تا ۱۸ سال عضو خانواده های تک همسری و چندهمسری شهرستان سراوان در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به همراهی مادرانشان تشکیل دادند. ۲۴۰ نفر شامل ۱۲۰ نفر نوجوانان خانواده­های چندهمسری و تک­همسری و ۱۲۰ نفر مادران در خانواده­های چندهمسری و تک­همسری به شیوه نمونه­گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند و به مقیاس سازگاری دانش آموزی سینها و سینگ و پرسشنامه وضعیت اجتماعی و اقتصادی قدرت­نما پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامه­ها، داده­های با استفاده از (SPSS-۲۶) و از طریق تی گروه­های مستقل و تحلیل واریانس چندعاملی تحلیل شد. یافته­ها: نتایج نشان داد که از نظر سازگاری عاطفی بین نوجوانان در خانواده­های تک­همسری و چندهمسری تفاوت معناداری وجود دارد (۰.۰۵> P). از نظر سازگاری اجتماعی، سازگاری تحصیلی و سازگاری کل تفاوت معنا­داری وجود ندارد (۰.۰۵< P). همچنین بین سازگاری نوجوانان که مادرانشان وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایینی دارند تفاوت معناداری وجود دارد (۰.۰۵> P). نتیجه­گیری: با توجه به نتایج حاصل می­توان به خانواده­های چندهمسری آگاهی داد که وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران بر سازگاری نوجوانان تاثیر می­گذارد، لذا ضروری است خانواده برای سازگاری بهتر فرزندان، به وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران توجه ویژه داشته باشند. کلید واژه­ها: نوجوانان، چندهمسری، سازگاری، مادران چکیده مقدمه: عوامل زیادی مثل وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران می­توانند بر سازگاری نوجوانان تاثیر بگذارند. بنابراین درک مولفه­های موثر در این پیامدها ضروری است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه سازگاری نوجوانان در خانواده­های تک همسری و چندهمسری بر اساس وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران انجام گرفت. روش­کار: روش پژوهش علی - مقایسه ای می­باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه نوجوانان۱۴ تا ۱۸ سال عضو خانواده های تک همسری و چندهمسری شهرستان سراوان در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به همراهی مادرانشان تشکیل دادند. ۲۴۰ نفر شامل ۱۲۰ نفر نوجوانان خانواده­های چندهمسری و تک­همسری و ۱۲۰ نفر مادران در خانواده­های چندهمسری و تک­همسری به شیوه نمونه­گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند و به مقیاس سازگاری دانش آموزی سینها و سینگ و پرسشنامه وضعیت اجتماعی و اقتصادی قدرت­نما پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامه­ها، داده­های با استفاده از (SPSS-۲۶) و از طریق تی گروه­های مستقل و تحلیل واریانس چندعاملی تحلیل شد. یافته­ ها: نتایج نشان داد که از نظر سازگاری عاطفی بین نوجوانان در خانواده ­های تک­ همسری و چندهمسری تفاوت معناداری وجود دارد (۰.۰۵> P). از نظر سازگاری اجتماعی، سازگاری تحصیلی و سازگاری کل تفاوت معنا­داری وجود ندارد (۰.۰۵< P). همچنین بین سازگاری نوجوانان که مادرانشان وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایینی دارند تفاوت معناداری وجود دارد (۰.۰۵> P). نتیجه ­گیری: با توجه به نتایج حاصل می­توان به خانواده­های چندهمسری آگاهی داد که وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران بر سازگاری نوجوانان تاثیر می­گذارد، لذا ضروری است خانواده برای سازگاری بهتر فرزندان، به وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران توجه ویژه داشته باشند.

کلیدواژه ها

Adolescent, Polygamy, Adjustment, Mothers., نوجوانان, چندهمسری, سازگاری, مادران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.