فصاحت و عمود الشعر نظریه هایی در برابر دگرگونی زبان و فرهنگ

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله نقد و نظریه ادبی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NAQD-8-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 26
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود فتوحی رودمعجنی

استاد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

این مقاله مفهوم عمود الشعر را به مثابه نظریه ای در نقد ادبی و بلاغت عربی به مطالعه می گیرد . این نامگذاری استعاری، شعر را چونان ستون برای ادب و فرهنگ می شمارد. بسیاری از محققان ادبیات عرب، عمود الشعر و فصاحت را نظریه ادبی می دانند. مقاله به این پرسش پاسخ دهد که آیا عمود الشعر اوصاف و کارکردهای یک نظریه ادبی را دارد؟ خاستگاه فکری و فرهنگی آن چه بود ؟ و چه تاثیری در تاریخ زبان و ادبیات عرب بر جای گذاشت؟ و چه نسبتی با فصاحت دارد؟ مقاله برای سنجش مساله عمود الشعر، شش معیار ارزیابی یک نظریه را به کار بسته و با استناد به شواهد تاریخی میزان اعتبار و توفیق آن را بررسی می کند. به باور نگارنده، نظریه فصاحت در زبان فارسی همتای نظریه عمود الشعر است و این دو بر آمده از دل یکدیگرند؛ چرا که هر دو موضوع و رویکرد و نقش مشابهی در زبان عربی و فارسی داشته اند.

کلیدواژه ها

"؛ نظریه ادبی"؛ نظریه مرجع"؛ بلاغت"؛, "؛ عمود الشعر"؛, "؛ فصاحت"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.