بررسی میزان بهینه مصرف کلر در گندزدایی پساب تصفیه خانه فاضلاب اراک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه رویکردهای نوین در مهندسی آب و محیط زیست، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NAWEE-2-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اشرف احمدلو

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست ، رئیس گروه بهره برداری تصفیه خانه آب ، شرکت آب وفاضلاب استان مرکزی، اراک، ایران.

ذبیح الله خانی تملیه

دانش آموخته دکترای مهندسی منابع آب ، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران، کارشناس آبخیزداری و پژوهشگر سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، خوزستان، ایران.

چکیده

ازآنجایی که کلر ماده ای با سمیت بالاست اگر با عناصر آلی در فاضلاب ترکیب شود سبب ایجاد ترکیبات بودار می شود و سبب ایجاد محصولات جانبی در فاضلاب شده و برخی از آن ها به عنوان ترکیبات سرطان زا وجهش زا شناخته شده است. برای همین منظور تحقیق در مورد میزان مصرف کلر در فصول مختلف سال مهم می باشد و با توجه به شرایط آب و هوایی و فرهنگ و بار میکروبی هر منطقه میزان مصرف آن متغیر می باشد. پارامترهای ویژه ای در ارتباط با کاربرد کلر برای تصفیه مواد زائد وجود دارد و با اطمینان می توان گفت که مصرف کلر با افزایش مقدار BOD در مواد زائد افزایش می یابد و همراه با تغییرات مقدار BOD تغییر می کند. ازاینرو در این تحقیق سعی بر آن شده به مقدار بهینه مصرف کلر را که در گندزدایی و تولید تری هالو متان ها موثر می باشد دست پیدا کرده و با انجام آزمون هایی روی تعدادی از پارامترهای نمونه های پساب خروجی در فصول مختلف سال ازجمله (دما،pH،COD،BOD، کلیفرم کل و کلیفرم فضولات انسانی و...) بررسی گردد. از اینرو تصفیه خانه فاضلاب لجن فعال اراک به عنوان پایلوت انتخاب گردید. سپس نتایج حاصل از تحقیق با استفاده از روش های آماری (همبستگی پیرسون) نشان داد که میزان مصرف کلر در فصول مختلف سال با تغییر شرایط آب وهوایی ،بار میکروبی تغییر داشته و در فصول گرم مصرف کلر افزایش و در فصول سرد کاهش پیداکرده و مقدار مصرف کلر همبستگی شدید و ارتباط معناداری با میزان کلیفرم داشته که در این تحقیق نقطه بهینه مصرف کلر در بالاترین مقدار کلیفرم در محدوده بین ۱۵۰۰۰-۲۰۰۰۰ کیلوگرم بوده است.

کلیدواژه ها

تصفیه خانه, کلر, گندزدایی, BOD, COD

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.