تعیین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز مبتلایان به COVID-۱۹ و عوامل موثر بر مرگ و میر آنان در شهر چابهار (۱۴۰۰)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 25، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-25-4_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 166
نویسندگان
M.Sc Student of Biochemistry, School of Fundamental Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran.
Associate Professor, Department of Biology, School of Fundamental Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran.
Associate Professor, Department of Biology, School of Fundamental Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran.
General Physician, Department of Infectious Diseases & Tropical Medicine, School of Medicine, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.
چکیده
زمینه و هدف: ویروس کرونا با بروز مکانیسم هایی همچون افزایش ترومبوز می تواند منجر به نارسایی ارگان ها شود که در پی آن لاکتات دهیدروژناز افزایش می یابد. این مطالعه به منظور تعیین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز مبتلایان به COVID-۱۹ و عوامل موثر بر مرگ و میر آنان انجام شد. روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی روی ۲۱۲ بیمار (۵۷ مرد و ۱۵۵ زن) مبتلا به COVID-۱۹ با میانگین سنی ۴۹.۱۹±۱۰.۶ سال مراجعه کننده به بیمارستان امام علی(ع) شهر چابهار طی شش ماه اول سال ۱۴۰۰ انجام شد. پس از کسب رضایت آگاهانه و اطلاعات دموگرافیک، از بیماران خون محیطی هپارینه اخذ شد. سطح لاکتات دهیدروژناز با استفاده از دستگاه اتوآنالیزور تعیین شد. یافته ها: ۲۹ نفر (۱۳.۶۷%) از بیماران فوت نمودند. میانگین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز بیماران فوت شده (۷۰۸.۴۲۰±۹۶.۲۵ U/L) در مقایسه با بیماران در قید حیات (۶۴۰.۳۶۰±۹۶.۸۰ U/L) از نظر آماری معنی داری نبود. در مقایسه بین دو گروه زنده مانده و فوت شده ۲۵ درصد بیماران فوت شده در بخش مراقبت های ویژه بستری و ۹۰.۹۰% بیماران زنده مانده در بخش داخلی بستری بودند (P< ۰.۰۵). همه فوت شدگان و ۸۵.۸۵% زنده ماندگان سن ۴۰ سال و بیشتر داشتند و این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. ۲۴.۵۶% جانباختگان مرد و ۹۰.۳۲% بیماران زنده مانده زن بودند (P< ۰.۰۵). ۲۲.۷۲% جانباختگان دارای تحصیلات دانشگاهی و ۸۸.۶۹% بیماران زنده مانده دارای تحصیلات دیپلم و زیر دیپلم بودند (P< ۰.۰۵). ۷۱.۴۲% بیماران فوت شده لاغر و ۹۱.۳۷% بیماران زنده مانده دچار اضافه وزن بودند (P< ۰.۰۵). نتیجه گیری: بین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز بهبودیافتگان و جان باختگان بیماری COVID-۱۹ تفاوتی وجود نداشت. سن ۴۰ سال و بیشتر، شاخص توده بدنی لاغر و چاق مرضی، جنسیت مرد و نیاز به بستری در بخش مراقبت های ویژه از عوامل خطر تعیین شدند.کلیدواژه ها
Coronavirus, COVID-۱۹, Lactate Dehydrogenase, Mortality, کرونا ویروس, COVID-۱۹, لاکتات دهیدروژناز, مرگ و میراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.