اثر برنامه تلفیقی توانبخشی حسی مبتنی بر ویبرواکوستیک و واقعیت مجازی بر پردازش دیداری کودکان مبتلا به اتیسم: گزارش درمان پنج بیمار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-25-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس امینی شیرازی

Ph.D Candidate in Psychology and Exceptional Child Education, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

سعید رضایی

Associate Professor, Department of Psychology and Exceptional Child Education, Allameh Tabataba 'I University, Tehran, Iran.

مریم اساسه

Assistant Professor, Department of Psychology and Exceptional Child Education, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

محمد پارسا عزیزی

Assistant Professor, Department of Psychology and Exceptional Child Education, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

چکیده

اختلال پردازش دیداری به صورت گسترده در میان افراد مبتلا به اتیسم دیده می شود. این مطالعه به منظور تدوین برنامه تلفیقی توانبخشی حسی مبتنی بر ویبرواکوستیک و واقعیت مجازی و بررسی اثربخشی آن بر پردازش دیداری کودکان اتیستیک انجام شد. این گزارش مورد از نوع آزمایشی با طرح ABC روی ۵ کودک مبتلا به اختلال اتیسم مراجعه کننده به کلینیک توانبخشی ذهن آرا در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ انجام شد. ابتدا برنامه تلفیقی طی ۱۰ جلسه ۳۰ دقیقه ای بر روی ۲ آزمودنی که به صورت تصادفی از میان نمونه ها انتخاب شده بودند؛ اجرا شد. پس از مشخص شدن اعتبار برنامه، ۳ آزمودنی دیگر وارد مطالعه شدند. از پرسشنامه نیمرخ حسی۲ استفاده شد. در مرحله خط پایه، پایان هر جلسه مداخله و پیگیری یک ماهه پرسشنامه ها تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل دیداری، درصد بهبودی، درصد داده های همپوش و غیرهمپوش استفاده شد. مداخله انجام شده برای هر پنج آزمودنی اثربخش ارزیابی شد. به طوری که برای آزمودنی های شماره ۱، ۲، ۳، ۴ و ۵ داده های غیرهمپوش به ترتیب ۹۰ درصد، ۹۰ درصد، ۷۰ درصد، ۱۰۰ درصد و ۹۰ درصد حاصل شد. نتایج این مطالعه نشان داد که می توان از برنامه تلفیقی توانبخشی حسی برای بهبود پردازش دیداری افراد مبتلا به اتیسم استفاده نمود.

کلیدواژه ها

Autism Spectrum Disorder, Visual Perception, Virtual Reality, اختلال طیف اتیسم, پردازش دیداری, واقعیت مجازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.