تغییر اقلیم، عاملی اثرگذار در افزایش آتش سوزی ها در ناحیه رویشی هیرکانی شرقی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 8، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-8-5_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده اسکندری

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

مصطفی جعفری

مدیر تدوین و اجرای برنامه کلان تغییر اقلیم، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

یزدانفر آهنگران

رئیس گروه گیاهپزشکی، دفتر حفاظت و حمایت، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، تهران، ایران

فاطمه احمدلو

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

تغییر اقلیم، یکی از عوامل تهدیدکننده اکوسیستم های طبیعی است. اثر تغییر در متغیرهای اقلیمی به ویژه در اکوسیستم هایی که در شرایط خشک و نیمه خشک قرار دارند، مشهودتر است. یکی از نشانه های اصلی تغییر اقلیم، افزایش گرمایش زمین است که اثرات منفی زیادی بر اکوسیستم های طبیعی در پی خواهد داشت و از پیامدهای مهم آن، افزایش وقوع آتش سوزی ها در رویشگاه های جنگلی و مرتعی است (Jolly et al., ۲۰۱۵).آتش سوزی، یکی از مهم ترین عوامل مخرب اکوسیستم های جنگلی و مرتعی است که سالانه هزاران هکتار از درختان، درختچه ها و گیاهان مرتعی را نابود می کند (Roman et al., ۲۰۱۳). طی سال های اخیر، آتش سوزی در رویشگاه های جنگلی و مرتعی ناحیه رویشی هیرکانی در استان های شمالی ایران افزایش چشمگیری داشته است. براساس گزارش های ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری، علل وقوع این آتش سوزی ها، بسیار متعدد بوده اند، اما به طور کلی، عوامل اقلیمی و عوامل انسانی، نقش مهمی در وقوع این آتش سوزی ها داشته اند. اگرچه انسان، عامل اصلی اغلب آتش سوزی ها چه به صورت عمدی و چه به صورت سهوی است (Flannigan et al., ۲۰۰۰؛ Joosse, ۲۰۲۰؛ Kolanek et al., ۲۰۲۱؛ Reilley et al., ۲۰۲۳)، گرمایش جهانی و تغییر اقلیم نیز از عوامل مهم آتش سوزی در رویشگاه های طبیعی بیان شده است (Jolly et al., ۲۰۱۵؛ یوسفی و جلیلوند، ۱۳۸۹).رویشگاه های جنگلی و مرتعی هیرکانی شرقی (مشخصا عرصه های طبیعی استان گلستان)، از مهم ترین مناطق مستعد آتش سوزی در کشور هستند که طی دهه های اخیر، چندین هزار هکتار از آنها، در اثر آتش سوزی از بین رفته اند. به نظر می رسد اقلیم خاص هیرکانی شرقی از نظر دما و محدودیت بارش، در افزایش وقوع آتش سوزی ها طی سال های اخیر موثر بوده است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.