شناسایی اولیه قارچ های اندوفیت گونه گیلاس وحشی (.Prunus avium L) ناحیه ارسباران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 8، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-8-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 32
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف محمدی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

قارچ های اندوفیت به میکروارگانیسم هایی اطلاق می گردد که حداقل بخشی از چرخه زندگی خودر را در درون بافت های گیاهی سپری می کنند. این موجودات نقش بسیار مهمی در تولید متابولیت های ثانویه ارزشمند و تحمل تنش های زیستی و غیرزیستی را در گیاه دارند و به همین خاطر مطالعات روی شناسایی قارچ های اندوفیت درختان جنگلی و جداسازی متابولیت های ثانویه به شدت افزایش یافته است. در همین راستا شناسایی قارچ های اندوفیت در درختان جنگلی مثل گیلاس وحشی ضرورت و اهمیت دارد. به منظور انجام این پژوهش، ریزنمونه های برگ و ساقه از درخت گیلاس وحشی منطقه ارسباران جمع آوری و پس از ضدعفونی سطحی، روی محیط کشت PDA کشت گردیدند. واکشت و خالص سازی قارچ های رشد یافته در محیط کشت PDA تکرار و نهایتا در محیط کشت PDB برای نگه داری و استخراج DNA کشت شدند. برای شناسایی مولکولی قارچ های اندوفیت رشد یافته، استخراج DNA انجام و با استفاده از واکنش PCR، قطعه ITS تکثیر شد. توالی یابی قطعه ITS گیلاس وحشی نشان داد که ۱۲ سویه قارچی جدا شده متعلق به ۸ جنس متفاوت می باشند. به طوریکه ۳ سویه در جنس Aspergillus شامل گونه های Aspergillus niger، Aspergillus sydowii، Aspergillus flavus، دو گونه در جنسAlternaria شامل گونه های Alternaria tenuissima و Alternaria sp، دو گونه در جنسPenicillium شامل گونه های Penicillium sizovae و Penicillium oxalicum و بقیه گونه ها در جنس های مختلف شامل Aureobasidium pullulans، Platychora ulmi، Ochrocladosporium elatum، Xylaria corniformis و Sordariomycetes sp طبقه بندی شدند. خوشه بندی فیلوژنتیکی، ۱۲ گونه قارچی را در ۳ کلاد متمایز قرار داد.

کلیدواژه ها

ارسباران, رابطه همزیستی, متابولیت ثانویه, ITS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.