تحلیل مفهوم، کارکرد و اثربخشی پایش گران غیرمستقیم اطلاعات مالی در بازار سرمایه (مطالعه تطبیقی در حقوق ایران و آمریکا)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-26-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حمیدیان

Ph.D. Student, private law, Faculty of Law, Tarbiat Modares University, Iran, Tehran

محمد عیسائی تفرشی

Professor, Private Law, Faculty of Law, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

طیبه صاحب

Assistant Professor, Intellectual Property Law, Faculty of Law, Tarbiat Modares

چکیده

جریان اطلاعات صحیح و قابل­اعتماد نقش بسیار حیاتی در ارتقای شفافیت، کارایی بازار و حمایت از سرمایه­گذاران ایفا می­کند. اما، تحقق این مهم تنها از طریق الزام مدیران به گزارش­دهی مالی میسر نخواهد شد و حاکمیت شرکتی ناگزیر از ایجاد ساز و کار نظارت بر صحت اطلاعات مندرج در گزارش­های مالی خواهد بود. بنابراین، در کنار فرایند کنترل داخلی، اشخاصی خارج از ساختار سازمانی شرکت­های ناشر برای صحت­سنجی اطلاعات افشا شده طراحی شده­اند که به عنوان پایش گران اطلاعات مالی شناخته ­می­شوند. برخی از مصادیق پایش گران از اساس برای اجرای کارکردهای  پایش گری در بازار طراحی­نشده­اند و تنها هنگام اجرای وظایف اصلی خود و به­­طور ضمنی صحت اطلاعات مالی ناشران را تایید و زمینه جلب اعتماد سرمایه­گذاران و تصمیم گیری آگاهانه ایشان را فراهم می­کنند. از این­رو، به این اشخاص، پایش گران غیرمستقیم اطلاعات مالی گفته می­شود. تحلیل­گران اوراق بهادار، متعهدین پذیره­نویسی، وکلا و مشاوران حقوقی در این گروه از پایش گران قرارمی­گیرند. در این مقاله، تلاش شده­ است مفهوم، کارکرد و اثربخشی مصادیق این نوع از پایش گران در حقوق ایران و آمریکا بررسی­ شود. به ­این منظور، اطلاعات به­صورت اسنادی و کتابخانه ای جمع­آوری و سپس به روش تطبیقی، تحلیل­ شده­اند. یافته­های تحلیل نشان­می­دهد به سبب آنکه این اشخاص ذاتا پایش گر نیستند، هنگام اجرای وظایف اصلی خود و کارکردهای پایش گری به­طور طبیعی در موقعیت­های متعارضی قرار می­گیرند که اثربخشی آن ها را در تحقق اهداف پایش گری کم­رنگ می­کند. از این­رو، الزام ایشان به ارائه گواهی مبنی ­بر تضمین صریح صحت اطلاعات یکی از مهم­ترین پیشنهادهایی است که برای ارتقای اثربخشی و کارایی پایش گران غیرمستقیم در این پژوهش ارائه ­شده­ است. با وجود این، بازار سرمایه باید برای تضمین بهتر کیفیت اطلاعات مالی، در کنار پایش گران غیرمستقیم، به اشخاص حرفه­ای دیگری متوسل شود که از اساس برای اجرای کارکردهای پایش گری در بازار خلق شده­اند و به عنوان پایش گران مستقیم اطلاعات مالی شناخته­ می­شوند.

کلیدواژه ها

Gatekeepers, Securities analysts, equity underwriters, Information intermediaries, attorneys and legal advisors., پایش گران اطلاعات مالی, تحلیل گران اوراق بهادار, متعهدین پذیره نویسی, واسطه های اطلاعاتی, وکلا و مشاوران حقوقی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.