مطالعه تطبیقی معیارهای اطلاع رسانی مخاطرات درمانی به بیمار در حقوق آمریکا، فرانسه، انگلستان و ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 27، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-27-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید نصرالهی شهری

PhD of Private Law, School of Law and Political Science of Shiraz University, Shiraz, Iran

حجت مبین

Assistant Professor, Private and Islamic Law Department, School of Law and Political Science of Shiraz University, Shiraz, Iran

محمدعلی خورسندیان

Associate Professor, Private and Islamic Law Department, School of Law and Political Science of Shiraz University, Shiraz, Iran

امید آسمانی

Assistant Professor, Medical Ethics Department, School of Medicine, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran

چکیده

بر اساس اصول حاکم بر حقوق پزشکی مداخله پزشک در درمان بیمار مستلزم اخذ رضایت آگاهانه از بیمار است. این رضایت زمانی حاصل می­شود که بیمار با داشتن اطلاع کافی از روند درمانی و مخاطرات آن، رضایت خود را ابراز نموده باشد. در این مطالعه، به روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد تطبیقی در حقوق آمریکا و فرانسه، به این سوال پاسخ داده می­شود که پزشک چه مخاطراتی را باید به بیمار اطلاع­رسانی نماید. با وجود رویکردهای مختلف، دو معیار اصلی «مهم بودن خطر» و «احتمال وقوع خطر» اساسی­ترین عوامل تاثیرگذار بر تعیین دامنه تعهد پزشک در اطلاع­رسانی مخاطرات درمان می­باشد. در حقوق فرانسه بر مبنای اقسام ریسک، مخاطرات «جدی» و «شایع»، به عنوان موضوع تعهد پزشک به اطلاع­رسانی شناخته می­شود، لیکن در حقوق آمریکا بر اساس رویکرد مبتنی بر دیدگاه بیمار و با معیار نوعی، پزشک موظف به اطلاع­رسانی مخاطراتی است که با توجه به «شدت مخاطره» و «درصد احتمال وقوع آن» نوعا از دیدگاه بیمار، مهم و اساسی است. رویکرد نوین حقوق انگلستان نیز رویکردی تلفیقی مبتنی بر «تعامل فعالانه پزشک و بیمار» است که به دلیل توجه به ویژگی­ها و شرایط خاص بیمار تحت درمان، حداکثر کارایی برای تحقق رضایت آگاهانه را به همراه دارد. همین رویکرد در حقوق ایران نیز پیشنهاد می­شود، بدین معنی که پزشک قبل از انجام درمان، با بررسی وضعیت، روحیات و دیدگاه­­های بیمار، در یک تعامل فعالانه، مخاطرات مهم از دیدگاه بیمار را تشخیص دهد و در مواردی که دسترسی به دیدگاه بیمار میسر نشد، از معیار بیمار متعارف استفاده نماید.

کلیدواژه ها

Notification, Informed consent, Treatment risks, اطلاع رسانی, رضایت آگاهانه, مخاطرات درمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.