نظریه نجات در حقوق آمریکا و تحلیل مبانی آن در حقوق ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-24-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه صادقیان

Ph.D. Student in Private Law, Faculty of Law, University of Isfahan, Iran

مرتضی طبیبی جبلی

Assistant Professor, Faculty of Law, University of Isfahan, Isfahan, Iran

علیرضا یزدانیان

Associate Professor, Faculty of Law, University of Isfahan, Isfahan, Iran

محمد مهدی الشریف

Associate Professor, Faculty of Law, University of Isfahan, Isfahan, Iran

چکیده

نظریه نجات در حقوق آمریکا، محور بحث در خصوص مسوولیت ­مدنی مسببان ایجاد خطر در مقابل یاری­رسانان نوع­دوست است. مراد از آن این است که یاری­رسانی که در حین امدادرسانی آسیب صدمه دیده، حق دریافت خسارت از شخصی را دارد که اعمال زیان­آور و مقصرانه وی، منجر به نیاز به آن عملیات نجات شده، حتی اگر تلاش برای نجات ناموفق و بی­سرانجام باشد؛ زیرا آسیب وارده بر امدادگر نتیجه قابل پیش­بینی تقصیر است. در حقوق ایران نیز علی­رغم عدم تصریح به این نظریه، نتیجه تحلیل عمومات مسوولیت­مدنی در قالب نهاد تسبیب هم­سو با حقوق آمریکاست و خسارات وارد بر یاری­رسان قابل مطالبه از مسبب ایجاد خطر خواهد بود.

کلیدواژه ها

Eghdam rule, Ehsan rule, Good Samaritan, Tasbib, Rescue Doctrine, تسبیب, قاعده احسان, قاعده اقدام, نظریه نجات, یاری رسان نوع دوست.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.