بررسی جرم قلدری مجازی در حقوق کیفری ایران و آمریکا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 27، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-27-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده آمنه حسینی

Ph. D. Student in Criminal Law and Criminology, Faculty of Law, Central Tehran Azad University, Tehran, Iran

محمدرضا زندی

Assistant Professor in Criminal Law and Criminology, Faculty of Law, Central Tehran Azad University, Tehran, Iran

عباس تدین

Assistant Professor in Criminal Law and Criminology, Faculty of Law, Central Tehran Azad University, Tehran, Iran

چکیده

سایبربولینگ (قلدری ­­مجازی) پدیده­ای جدید و چندبعدی است که اگرچه تاکنون محققان موفق به ارائه تعریفی مورد وفاق در مورد آن نگردیده­اند اما منجر به ورود آسیب های زیادی در قربانیان خود خصوصا نسل جوان گردیده است. سایت ها و شبکه­های اجتماعی مانند اینستاگرام محیط های جدیدی را برای مرتکبان آن فراهم کرده است که به وسیله آن ها پیام ها و اطلاعات نادرست را درباره اشخاص منتشر و یا به صفحات شخصی افراد دسترسی پیدا می­کنند و به تحقیر آن ها در فضای مجازی می­پردازند و این امر ضرورت وجود قوانین کیفری را در این زمینه نشان می دهد. هدف از این تحقیق بررسی و تحلیل قلدری مجازی در حقوق کیفری ایران و آمریکا به منظور امکان سنجی اعمال این قوانین در خصوص پرونده های قلدری مجازی است. لذا در این راستا مفهوم شناسی قلدری مجازی، ویژگی های خاص آن و نیز قوانین مرتبط و مشابه در این زمینه از جمله هتک حیثیت، تهدید، اذیت و آزار و اخاذی در دو کشور مورد بررسی تطبیقی واقع شد و در نتیجه ضمن بیان محدودیت های راهکارهای مدنی در مبارزه با قلدری مجازی و بیان نقاط ضعف این راهکارها برای مقابله با این پدیده و نیز عدم کفایت قوانین مرتبط و موجود؛ ضرورت جرم انگاری آن در حقوق کیفری دو کشور مشخص گردید. در این تحقیق از روش تحلیلی توصیفی و کتابخانه ای استفاده شده است.

کلیدواژه ها

Virtual Bullying, Defamation, Threat, Quasi-Crime, Harassment, قلدری مجازی, هتک حیثیت, تهدید, شبه جرم, اذیت و آزار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.