نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای سلامت از راه دور در بیوتروریسم: مطالعه مروری نظام مند

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 25، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-25-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معراج مرادبیگی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ساوه، ساوه، ایران

فاطمه محمدی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ساوه، ساوه، ایران

فهیمه صولت

دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ساوه، ساوه، ایران

عرفان اسماعیلی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

گلی ارجی

گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ساوه، ساوه، ایران

میثم رحمانی

گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ساوه، ساوه، ایران

چکیده

زمینه و هدف: سلامت از راه دور یکی از فناوری هایی است که می تواند در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان عوارض حملات بیوتروریسم کمک کند. هدف از این پژوهش، معرفی کاربرد های این ابزار و بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای آن در حملات بیوتروریستی است.روش ها: در این مطالعه، جستجو در دو پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس، پابمد و همچنین موتور جستجوی گوگل اسکالر در بازه زمانی سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱ انجام شد. با اعمال معیارهای ورود و خروج و بررسی عنوان، چکیده و متن کامل مقالات، مقالات نهایی برای ورود به بخش تجزیه و تحلیل انتخاب شدند. داده های مقالات مشمول، بر اساس فرم گردآوری داده، استخراج و تحلیل داده ها به روش روایتی انجام شد.یافته ها: از بین مقالات بازیابی شده، ۱۵ مقاله جهت تحلیل نهایی باقی ماند. براساس یافته ها، نقش ­های متعدد سلامت از راه دور در دو دسته کلی مدیریتی و درمانی گنجانده  شدند. استفاده از مشاوره از راه دور، آموزش الکترونیکی، پیشگیری از راه دور، پایش از راه دور و تشخیص از راه دور از جمله مهمترین کاربردهای مورد توجه بود. همچنین یافته های تحلیل SWOT نشان داد که ابزار های کاربردی در مقابله با بیوتروریسم، نقاط قوت بیشتری نسبت به ضعف ­هایش دارد. شناسایی زودهنگام اپیدمی و حملات بیوتروریسم و در نتیجه، کنترل شیوع آن ها از نقاط قوت چشمگیر این حوزه می باشد و از مهمترین نقاط ضعف آن می ­توان به تعامل ناپذیری این سیستم ها اشاره کرد.نتیجه گیری: با توجه به کاربردهای فراوان و تاثیر مثبت ابزارهای سلامت از راه دور در هنگام وقوع حوادث بیوتروریسم، بهره گیری از این ابزارها توسط سازمان های مختلف به خصوص هلال احمر و سازمان های نظامی پیشنهاد می شود. اما با توجه به نقاط ضعف و تهدیداتی مثل عدم وجود زیرساخت مناسب فنی، سازمانی، حقوقی، بیمه ای و موضوعات امنیت و محرمانگی لازم است تمهیدات ویژه ای برای مقابله با این موارد اندیشیده شود.

کلیدواژه ها

سلامت از راه دور, پزشکی از راه دور, بیوتروریسم, عوامل بیماری زا, سلاح های زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.