توسعه حفاظت پایدار تنوع زیستی با مدل‎سازی کریدورهای سیمای سرزمین مبتنی بر تئوری مدارها

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-13-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا محمدپور

گروه محیط‎زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط‎زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

فاطمه جهانی شکیب

گروه محیط‎زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط‎زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

زهرا اسداللهی

گروه محیط‎زیست و شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‎آباد، ایران.

چکیده

مدل‎سازی ارتباطات شبکه‎های زیستگاهی در برنامه‎ریزی حفاظت پایدار از تنوع ‎زیستی، یکی از اولویت‎های جهانی بوم‎شناسی سیمای سرزمین و امنیت بوم‎شناختی است. تخریب ساختار سیمای سرزمین با ایجاد زیستگاه‎های ازهم‎گسیخته و قطع اتصال در لکه‎های سیمای سرزمین منجر به اختلال در عملکردهای بوم‎شناختی می‎گردد. ازاین رو، هدف این پژوهش مدل‎سازی کریدورهای سیمای سرزمین استان خراسان جنوبی است تا بتوان از طریق ایجاد ارتباطات بین زیستگاه‎ها، پیوستگی شبکه زیستگاهی را تقویت نمود. این امر، علی‎رغم پرهیز از مدیریت جزیره‎ای مناطق تحت حفاظت، باعث حفاظت پایدار از امنیت بوم‎شناختی می‎گردد. بدین منظور، ابتدا نقشه کیفیت زیستگاه‎های محدوده مطالعه مدل‎سازی شد، سپس به نقشه مقاومت زیستگاه تبدیل گردید. نقاط داغ زیستگاهی نیز از نقشه کیفیت زیستگاه با روش گتیس_ ارد جی استخراج گردید. در گام نهایی، کریدورهای زیستگاهی و مهم‎ترین نواحی ارتباطی بر مبنای تئوری مدارهای الکتریکی و با استفاده از نقشه‎های کیفیت و مقاومت زیستگاه با نرم‎افزار رستر مبنای Circuitscape مدل‎سازی شد. نتایج نشان داد نواحی مختلف، قابلیت ایجاد شدت جریان صفر تا ۵/۱۱۴ آمپر را دارا هستند که حدود ۳۳% معادل ۴۹۴۴۲۰۰ هکتار از کل محدوده مطالعه را شامل می‎‎شود که ازاین بین ۹۰۰ هکتار به‎‎عنوان کریدور داغ می‎تواند تسهیلگر جریان یا جابه جایی گونه‎ها به شمار رود. به طوری که حفاظت از این کریدورها، می‎تواند اثرات منفی گسیختگی زیستگاه‎ها را ازطریق ایجاد ارتباط بین جمعیت‎های جداافتاده، تا حدی جبران نماید؛ بنابراین، برای حفاظت پایدار از تنوع ‎زیستی، توجه به کریدورهای مهم و بهینه جهت برقراری اتصال بین زیستگاه‎ها و ممانعت از گسیختگی آن از سوی برنامه‎ریزان و متولیان امر ضروری است. نتایج این پژوهش در استان خراسان جنوبی، می‎تواند رهگشای اقدامات عملیاتی جهت احداث و برنامه‎ریزی حفاظت از کریدورهای اصولی باشد و عملکرد زیستگاهی سیمای سرزمین را افزایش دهد.

کلیدواژه ها

کریدور زیستگاهی, تئوری مدار الکتریکی, گسیختگی زیستگاه, برنامه‎ریزی پایدار, استان خراسان جنوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.