شناخت و ادراک بهره‎برداران مرتعی از بروز نشانه‎های تغییر اقلیم در راستای پایداری منابع محیطی (مطالعه موردی: روستاهای بخش مرکزی شهرستان نجف‎آباد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-13-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل اسدی

گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

عباس نصیران

کارشناسی ارشد علوم و مهندسی مرتع، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

حجت الله خدری غریب وند

گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

صالح کهیانی

گروه علوم جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

چکیده

تغییر اقلیم یک چالش جهانی است که تاکنون تاثیرات مضری بر سلامت انسان، محیط‎زیست و عرصه‎های منابع طبیعی خصوصا مراتع و معیشت بهره‎برداران مرتعی گذاشته است. شناخت و ادراک بهره‎برداران مرتعی از بروز نشانه‎های تغییر اقلیم گامی اساسی در چگونگی مواجهه و به‎کارگیری راهبردهای متناسب برای کاهش اثرات تغییر اقلیمی و پایداری منابع مرتعی  است. این تحقیق به بررسی شناخت و ادراک جوامع محلی از بروز نشانه‎های تغییر اقلیم در بخش مرکزی شهرستان نجف‎آباد می‎پردازد. جامعه آماری ۶۸ بهره‎بردار مرتعی روستاهای جلال‎آباد، حاجی‎آباد و نهصت‎آباد بود، طبق فرمول کوکران ۵۸ بهره‎بردار به‎عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. درک (برداشت) جوامع محلی از وقوع تغییرات اقلیمی در سه بعد بارندگی، دما و باد به ترتیب با ۹، ۹ و ۵ گویه در قالب طیف هفت‎گزینه‎ای لیکرت سنجش شدند. پس از تکمیل پرسش‎نامه و ثبت اطلاعات در صفحه گسترده اکسل، تجزیه‎وتحلیل داده‎ها با استفاده از نرم‎افزارSPSS  و رسم نمودارها در محیطExcel  صورت گرفت. نتایج نشان داد ۵۹/۷۷ درصد پاسخگویان میزان درک از بروز نشانه‎های تغییر اقلیم را زیاد برآورد کردند. بااین‎حال، به معیارهایی که برایشان ملموس‎تر بود آگاهی بیشتری نشان دادند. از مجموعه مولفه‎های مرتبط با ادراک از بروز نشانه‎های تغییر بارندگی، دما و باد، به ترتیب میزان افت آب چشمه‎ها، قنات‎ها و چاه‎های عمیق (۱)، شدت نوسانات دمایی در منطقه (۲) و سرعت باد (شدید شدن بادها) در منطقه (۳) بیشترین اولویت را به خود اختصاص دادند. به‎طورکلی، می‎توان نتیجه‎گیری کرد در راستای مقابله با پیامدهای تغییر اقلیم و پایداری منابع محیطی، ادراک و نگرش بهره‎برداران مرتعی می‎تواند در موفقیت سیاست‎ها و راهبردهای سازگاری موثر باشد.

کلیدواژه ها

پایداری منابع محیطی, ادراک, تغییر اقلیم, تغییرات بارندگی, بخش مرکزی, شهرستان نجف‎آباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.