بررسی رویکرد زیست‎گرای بیوفیلیک در راستای طراحی سازگار با محیط‎زیست و سلامت انسان مبتنی بر رویکرد داده‎بنیاد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-13-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مریم موسوی

گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران.

رضا میرزایی

استادیارگروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران.

احمد حیدری

استادیارگروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران.

سیده نگار اسعدی

استاد، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

طراحی پایدار محیطی به طور گسترده به عنوان یک استراتژی کلیدی برای کاهش اثرات منفی ساختمان‎ها بر محیط زیست شناخته شده است و به دلیل تمرکز و وابستگی آن به پیشرفت های فناوری، در مقابل تمرکز بر جنبه های کیفی بعد انسانی و تمایل به ارتباط با طبیعت، با انتقاداتی مواجه شده است. طراحی بیوفیلیک به عنوان استراتژی بالقوه با تغییر تمرکز به سمت رویکردهایی که انسان محور بوده، می‎تواند راهی را برای پرکردن این شکاف هموار کند. طراحی بیوفیلیک مبتنی بر مفهوم سلامت و رفاه است و زیربنای آن ایجاد تاثیر مثبت در افزایش ارتباط انسان و طبیعت برای ساکنان ساختمان و محیط زیست می‎باشد. ازآنجایی که طراحی پایدار و طراحی بیوفیلیک پاسخ های محیطی را بهتر نشان می دهند، می‎توانند به عنوان رویکردی جامع به نتایج پایدارتری منجر شوند. روش تحقیق در این پژوهش «داده بنیاد» است که از رویکردهای «راهبرد کیفی» بوده و از نظر هدف کاربردی و توسعه‎ای می‎باشد. مطابق با نظریه بنیانی سه عنصر اصلی: مفاهیم، طبقات و مقوله‎ای مرتبط با پژوهش از طریق مفهوم سازی داده‎ها ایجاد شدند. داده‎ها به صورت کدگذاری باز شامل ۱۱۳ مشخصه و در کدگذاری محوری ۱۰ کد از مفاهیم و در کدگذاری انتخابی ۶ مقوله بوده که باتوجه به نظریات اندیشمندان در حوزه رویکرد پایدار بیوفیلیک به صورت مطالعات اسنادی کتابخانه‎ای انجام شد. در نرم افزار ۱۰ MAXQDA داده‎ها کدگذاری شده و باتوجه به اشتراک و میزان تکرار کدها انتخاب شده‎اند. نتایج نشان داد که در رویکرد بیوفیلیک، وجود ابعاد ارتباط مستقیم با طبیعت در حوزه پایداری طبیعی و ماهیت فضا و مکان در حوزه پایداری فرهنگی سبب تعامل انسان با طبیعت در محیط مصنوع شده که به دنبال آن اثرات بهینه‎ای بر رفاه و سلامت داشته که می‎تواند منجر به افزایش کیفیت زندگی شود.

کلیدواژه ها

محیط‎زیست, رویکرد بیوفیلیک, تعامل انسان با طبیعت, پایداری طبیعی, رفاه و سلامتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.