راه های گسترس و ترویج درس پژوهی در مدارس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ماهنامه پایاشهر، دوره: 5، شماره: 58
  • کد COI اختصاصی: JR_PAYA-5-58_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جودکی

کارشناس آموزش ابتدایی از دانشگاه فرهنگیان

عاطفه شهریسوند

کارشناس آموزش ابتدایی از دانشگاه فرهنگیان

ژیلا عظیمی گاو بنده

کارشناس مدیریت و برنامه ریزی آموزشی

زهرا بردبار

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی

مطهره اعتصامی

کارشناس آموزش زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه فرهنگیان

چکیده

برای ترویج این مفاهیم، به ویژه اثر درس پژوهی[۲] در به سازی سبک های آموزش و تغییر فرهنگ مدارس به مثابه سازمان یادگیرنده[۳] ، مقاله حاضر، به بررسی روش های بهبود ظرفیت مدارس برای یادگیری سازمانی[۴] و گسترش فرهنگ پژوهش مشارکتی معلمان برای تولید دانش حرفه ای و توسعه ی توانایی های آنها می پردازد.این مقاله در ابتدا نقش درس پژوهی را برای خلق محیط فرهنگی موثر در مدرسه برای یادگیری معلمان از یکدیگر و توسعه ی آموزش یادگیری- محور[۵] که بر نیازهای واقعی دانش آموزان تمرکز دارد، توصیف می کند. سپس راهبردهای اثربخش بازسازی مدارس به مثابه سازمان های یادگیرنده و ترویج یادگیری سازمانی برای به سازی خود-پایدار[۶] موسسات آموزشی را تجزیه و تحلیل می کند.بیش از یک دهه از معرفی و ترویج درس پژوهی در ایران می گذرد[۷]. کارگزاران آموزشی آن را به عنوان مدلی برای به سازی آموزش ارزیابی می کنند[۸] و پژوهشگران آموزشی آن را به مثابه الگوی پرورش حرفه ای معلمان در مدرسه ترویج می کنند[۹]. یافته های پژوهشی نگارنده از اجرای درس پژوهی در ایران نشان می دهد، معلمان زن بیشتر از مردان و تازه کاران بیش از آنهایی که سابقه خدمت بیشتری دارند به درس پژوهی علاقه نشان می دهند. مدارس ابتدیی بیشتر از متوسطه، و مدارس خصوصی و کم جمعیت بیش از مدارس دولتی و پر جمعیت از اجرای درس پژوهی به مثابه هسته های تحول در آموزش و یادگیری استقبال می کنند. ابتدا گام های به سازی کوتاه و بعضا ناهموار است ولی به تدریج معلمان و دانش آموزان حضور و مشارکت سایر همکاران را در کلاس درس عادی و صرفا برای یادگیری از یکدیگرتلقی می کنند و می آموزند که واکاوی چگونگی تدریس معلم به مثابه ارزیابی شخص او نیست و در نشست های بازاندیشی تدریس بیشتر بر فرایند آموزش و یادگیری در کلاس درس تاکید می کنند تا آموزگار[۱۰].

کلیدواژه ها

درس پژوهی – معلم – کارگروهی – پژوهش – گشترش پژوهش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.