بررسی مذهب فردوسی بر پایه شاهنامه، منابع کهن و تذکره نویسان بعد از او

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه آفاق علوم انسانی، دوره: 7، شماره: 82
  • کد COI اختصاصی: JR_HSPR-7-82_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی رمضان پور

طلبه سطح یک حوزه علمیه(نویسنده مسئول)

محمدمهدی صیاد گلیان

دانشجوی کارشناسی علوم قرآن و حدیث، دانشگاه علوم اسلامی رضوی

سیدجعفر هاشمی داغیان

طلبه سطح دو حوزه

چکیده

یکی از مسائل مورد توجه در تحقیق پیرامون زندگانی بزرگان و شعرا بحث مذهب و جهان بینی آنهاست. حکیم فردوسی یکی از این بزرگان است که بحث های فراوانی پیرامون مذهب او شده است. ضرورت بحث از جهان بینی و مذهب فردوسی به دلیل جعل و تصرفاتی است که از سوی بعضی از افراد ناآگاه یا سودجو در زندگانی او داخل شده است. فردوسی در ابیاتی از دیباچه شاهنامه به بیان مذهب خود می پردازد و درآن ابتدا پیامبراسلام را مدح و راه رستگاری را در پیروی از او می داند و بعد از آن با اشاره به چند حدیث معروف، وصی و جانشین پیامبر را حضرت علی و خودش را نیز شیعه زاد و خاک پای او می داند. و نیز آنچه که از منابع کهن نزدیک به عصر فردوسی و سخنان تذکره نویسان و مورخین بعد از او تا زمان حال فهمیده می شود، اسلام باوری وتشیع او است و این منابع بر این مطلب متفق القول اند و این شهرت فردوسی به تشیع در اعصار بعد از او را می فهماند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.