آینده نگاری شناسایی عوامل کلیدی صنعت گردشگری پایدار شهر خرم آباد با تاکید بر اثر همه گیری کویید ۱۹ به منظور ارائه راهکارهایی برای تاب آوری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه شهر ایمن، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RECI-3-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا مطهر

دانشکده معماری و شهرسازی- دانشگاه علم و صنعت

سمانه جلیلی صدر آباد

دانشکده معماری و شهرسازی- دانشگاه علم و صنعت

چکیده

شیوع بیماری کرونا تاثیر بسیاری بر اقتصاد استان لرستان از جمله صنعت گردشگری شهر خرم ­آباد داشته است. بنابر آمار، مجموع خسارت وارده به گردشگری این شهر از اسفند ۱۳۹۸ تاکنون ۱,۲۱۸,۵۱۷,۰۰۰,۰۰۰ ریال برآورد شده است. در شرایطی که دولت با افزایش هزینه های بهداشتی و درمانی ناشی از کرونا مواجه است، منابع مالی برای سیاست های حمایتی صنعت گردشگری محدود است. توسعه پایدار گردشگری باید با سیاست مشخصی به اجرا در­آید تا بتواند حرکت امید بخشی را در توسعه همه­ جانبه فضاهای جغرافیایی تضمین کند. همچنین بسیار مهم است که مجموعه ای از سیاست ها و راهکارهای عملی بهینه جهت مدیریت و بهبود تاب­ آوری این صنعت اتخاذ و در دستور کار نهادهای مختلف قرار بگیرد. این مقاله درصدد شناسایی عوامل کلیدی در صنعت گردشگری پایدار شهر خرم آباد با تاکید بر اثرات شیوع کووید-۱۹ می­باشد. بدین منظور از منابع و مطالعات صورت گرفته معتبر داخلی و خارجی ابتدا تعداد ۳۶ متغیرهای موثر بر ارزیابی پایداری گردشگری شهر خرم ­آباد شناسایی شد که به ورودی ماتریس تاثیرات تبدیل شده است. سپس برای ماتریس مذکور با روش دلفی از تعداد ۲۵ نفر از مدیران، خبرگان، متخصصان و کارشناسان که به مسائل گردشگری شهر خرم­ آباد احاطه دارند، خواسته شد که پرسشنامه امتیازدهی تاثیرات شاخص ها بر یکدیگر را با توجه به تاثیرات بیماری همه گیر کوئید ۱۹ پر نمایند. بر اساس جمع­ بندی موارد متغیرهای پژوهش در ۴ بعد و ۳۶ متغیر تقسیم ­بندی­ شدند. پرسشنامه ­های پر شده در نرم افزار میک­ مک وارد شده است. یافته­ های پژوهش نشان می­دهد که متغیرهای امکانات فرهنگی، رفاهی و تفریحی، میزان سرمایه­ گذاری بخش خصوصی، جرم و جنایت و تنوع اقتصادی تاثیرگذار و متغیرهای امنیت، مراکز اقامتی، معیشت و زیست­ پذیری و رضایتمندی تاثیرپذیر می ­باشند. نتایج از لزوم تداوم فعالیت­ها و کسب و کارهای گردشگری به عنوان یکی از اهرم توسعه اقتصادی شهر خرم­ آباد و نیز توجه به سیاست­های اقتصاد در شهر خرم ­آباد جهت افزایش تاب­ آوری فعالیت­های حوزه گردشگری دارد که یکی از مهم­ترین راهکاری گردشگری پایدار می­ باشد. در ادامه نیز راهکارهایی برای ارتقای تاب­ آوری گردشگری پایدار شهر خرم ­آباد در دوران همه گیری کووید-۱۹ نیز ارائه گردیده است.

کلیدواژه ها

گردشگری پایدار, گردشگری شهری, کووید ۱۹, تاب آوری, شهر خرم آباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.